Održana sjednica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu, u Ličko-senjskoj županiji održana je sjednica Županijskog tima za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na kojoj su prisustvovali predstavnici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ličko-senjske županije te predstavnica Ženske grupe Korak iz Karlovca koja radi u okviru Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela na području Ličko-senjske županije.

Prema podacima PU Ličko-senjske, nasilje u obitelji je u porastu te je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 88 prekršaja, dok je u istom razdoblju 2021. godine zabilježeno 67 prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji. U istom periodu ove godine zabilježeno je 19 kaznenih djela „Nasilja u obitelji“, dok je u prethodnom periodu prošle godine evidentirano 16 kaznenih djela.

Prema podacima Centra za socijalnu skrb Gospić ove godine nije bilo smještaja žena sa područja Ličko-senjske županije u sigurne kuće, a prema podacima Obiteljskog centra Ličko-senjske županije razlozi zašto žrtve ne prijavljuju nasilje je nepovjerenje u sustav, a veliku ulogu imaju i patrijarhalni stavovi, strah od osude okoline, osjećaj da se krivnja stavlja na žrtve, strah za vlastitu sigurnost, kao i ekonomska ovisnost.

Treba uvijek ponavljati da se nasilje nije rješenje, a promjena svijesti najbolje se provodi kada dolazi kroz odgoji i obrazovanje, obitelj te institucije koje provode preventivne programe.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te i odavde želimo poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

IZVOR / FOTO: KABINET ŽUPANA LSŽ

Također provjerite

Učenici i djelatnici OŠ „Anž Frankopan“Kosinj i ovu su se godinu uključili u humanitarnu utrku Mliječna staza 2023.

Učenici i djelatnici OŠ „Anž Frankopan“Kosinj i ovu su se godinu uključili u humanitarnu utrku …

X
Skip to content