U GOSPIĆU ZAPOČEO TRODNEVNI HISTORY FILM FESTIVAL – REVIJA DOKUMENTARNIH POVIJESNIH FILMOVA

U organizaciji Državnog arhiva u Gospiću, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Gospića, jučer je započeo trodnevni History film festival. Riječ je o reviji dokumentarnih povijesnih filmova koja se po prvi put održava u našem gradu. Ravnatelj gospićkog Državnog arhiva prof. dr.sc. Ivica Mataija rekao je kako se ideja za realizaciju ovog projekta dogodila ranijih godina, a prošle godine zaokružena je cijela priča zahvaljujući suradnji sa sada nažalost preminulim Bernardinom Modrićem:

  • Njegov senzibilitet, njegov stvaralački opus i njegova kreacija bili su jednako usmjereni velikim povijesnim temama i događajima, ali i malom čovjeku i onomu koji živi mogli bismo reći izvan okvira velikih hrvatskih gradova, pa je njegova ljubav prema Lici bila nešto što me osobno nadahnjivalo tijekom cijele te plodne suradnje.“ – istaknuo je Mataija dodavši kako će izbor filmova zadovoljiti očekivanja gledatelja, te da bi se ova lijepa priča nastavila i iduće godine kako bi Gospić na nekakav način postao mjesto dokumentarnog filma.

Odabrani filmovi podijeljeni su na tri tematske cjeline. Jedna je vezana za sport povezan s politikom, druga tematska cjelina odnosi se na glazbeno područje, a treća za društveni aktivizam.  Retrospektivni program History film festivala  u Gospiću najavljuje nadolazeće šesto izdanje festivala koje će se održati u Rijeci od 13. do 17.rujna. Izvršna direktorica ovog festivala i kćer preminulog Bernardina Modrića, Tiha Modrić iskoristila je priliku i zahvalila se ekipi Državnog arhiva na plodnoj suradnji naglasivši kako su filmovi koje je odabrao ravnatelj arhiva prof. Mataija za raznoliku publiku i ležerne tematike

Gledatelji su jučer u dvorištu Državnog arhiva imali priliku pogledati dva filma, francuski dokumentarac “Nadia Comaneci: gimnastičarka i diktator“, a potom izraelski “Boks za život“. Danas su također na rasporedu dva dokumentarna filma. U 20 sati moći će se pogledati mađarski dokumentarac Tamas Barta : požuri, mama te čeka kući“, a od 21:30 bosansko – hercegovački dokumentarni film “Indexi“. Posljednjeg dana revije povijesnog dokumentarnog filma u petak, 15. srpnja za gospićku publiku pripremljeni su francuski dokumentarac “Che Guevara druga strana mita“ od 20 sati, nakon kojeg slijedi austrijski “Prkos:tri žene i pravo glasa“, koji je na rasporedu od 21:30 sati.

 

 

Također provjerite

U PAGU ODRŽANA KONFERENCIJA “TURIZAM 365-ODRŽIVOST OTOKA PAGA”

Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo nazočio je jučer Konferenciji “Turizam 365 – održivost i inovativnost otoka …

X
Skip to content