Koliko se plaća vrtić?

Ovih dana vodi se dosta polemika oko cijene Dječjeg vrtića Pahuljica. Povećanje cijene smještaja u gospićki vrtić od 50 kuna do 250 kuna za neke korisnike uzrokovano je isključivo iz gospodarskih razloga – dvije godine korone, rat u Ukrajini, visoka inflacija, drastično poskupljenje energenata, struje, plina (na koji se grije vrtić), nafte, ali i hrane.

Gostujući u emisiji Čangrizaonica Radio Gospića gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević kazao je kako se Dječji vrtić do 2018. godine plaćao 600 kuna po djetetu:

  • „Zato smo dolaskom mojega tima od 2018. godine uveli plaćanje po cenzusu – prihodovnoj strani u obitelji i postali smo novim obračunom 3. najpovoljniji grad u Republici Hrvatskoj. Raspon plaćanja je bio od 200 do 700 kuna po djetetu ovisno o dohodovnom cenzusu. Prije novoga obračuna Grad je subvencionirao vrtić s ca. 3,9 milijuna kuna, a sada sa gotovo 8 milijuna kuna“. – pojasnio je Starčević.

Vrtić se i dalje plaća po dohodovnom cenzusu, što znači da oni sa najmanjim mjesečnim primanjima plaćaju najmanje, a oni sa najvećim primanjima plaćaju najviše, uz naravno brojne pogodnosti i umanjenja.

Na primjer, najviše (950 kuna) plaćaju četveročlane obitelji čija su mjesečna neto primanja veća od 16.000 kuna, a takvih je u vrtiću 40.

Najmanju cijenu (400 kuna) plaćaju četveročlane obitelji čija su mjesečna neto primanja maksimalno 8.000 kuna, a takvih je u vrtiću 69.

U primanja se ne računaju neoporezivi primici poput dječjeg doplatka, regresa, božićnice, dar za dijete, nagrade za radne rezultate i drugi oblici nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću), troškovi prehrane radnika i drugi neoporezivi primici.

Donosimo tablicu plaćanja po starom i novom dohodovnom cenzusu prema službenim podacima iz Dječjeg vrtića Pahuljica.

*Od ukupno 355 djece koja su pohađala Dječji vrtić Pahuljica,  u ovaj izračun je uključeno 266 djece (korisnika), odnosno nisu uračunata ispisana djeca koja ove godine u rujnu polaze u 1. razred osnovne škole.

Kako je sve poskupjelo u kućanstvima tako je poskupjelo i pravnim osobama. Ulje koje se nekad plaćalo 9,97 kuna sad se plaća 18,06 kuna, tjestenina je sa 9,38 kuna skočila na 13,25 kuna, mjesečni račun plina je sa 25.000 kuna skočio na 31.000 kuna, a mjesečni račun za struju sa 10.031,43 kuna na 13.183,60 kuna.

Zbog poskupljenja svih energenata i hrane bilo je neophodno povećati sufinanciranje roditelja, a proporcionalno naravno povećalo se i sufinanciranje Grada. Cilj ovih poskupljenja je minimalno povećanje korisnicima kako bi omjer financiranja i dalje ostao nepromijenjen, odnosno 80% Grad, 20% korisnici, kako je i bilo 2018., 2019., 2020. i 2021. godine.

Kako-izracunati-dohodovni-cenzus

Također provjerite

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Sufinanciranje izrade Strategije razvoja Urbanog područja Gospić za razdoblje 2021.- 2027. godine

Povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića Josip Brozičević potpisao je …

X
Skip to content