U GOSPIĆU ZAPOČEO TRODNEVNI SKUP SPELEOLOGA U ORGANIZACIJI SPELEOLOŠKOG ODSJEKA HPD „ŽELJEZNIČAR“ IZ ZAGREBA

U dvorani gospićke osnovne škole dr. Jure Turića započeo je trodnevni “Skup speleologa“ kojeg organizira Speleološki odsjek HPD „Željezničar“ iz Zagreba. Riječ je nacionalnom stručnom kongresu speleoloških organizacija koji se održava već dvadeset godina s ciljem predstavljanja rezultata stručno-znanstvenih istraživanja speleološke zajednice. Skupu su nazočili župan Ličko – senjske županije Ernest Petry, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, te ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković. Prisutne je na samom početku pozdravio domaćin, ravnatelj škole Ivica Radošević izrazivši zadovoljstvo što su se u ovaj trodnevni program uključili učenici 3. i 4. razreda kroz zanimljive radionice pod nazivom „Istraživači 21. stoljeća“, koje je organizirao i vodio doc. prof. Dalibor Paar s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Župan Petry izdvojio je u svom obraćanju kako možemo biti ponosni s mnogim prirodnim bogatstvima koje imamo na području Ličko – senjske županije, samim time i na području Velebita. Sudionicima ovog speleološkog skupa je poručio:

  • „Uvijek ćete biti dobrodošli kako na području grada Gospića, tako i na ostalim područjima Ličko – senjske županije. Imat ćete u meni jednog dobrog suradnika i prijatelja. Što vam god bude trebalo, Ličko – senjska županija će vam stajati na raspolaganju“.

Integralni dio kongresa je i Okrugli stol na kojem se s predstavnicima sektora zaštite prirode raspravljaju aktualne teme iz domene zaštite speleoloških objekata. Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama, a istraživanja u velikim objektima često traju godinama pa i desetljećima. Rezultati rada hrvatskih speleologa, što uključuje i područje podzemne biologije, geologije, hidrologije i klimatologije – predstaviti će se u sklopu spomenutog kongresa u Gospiću. Osim toga u dvorani Kulturno Informativnog Centra Gospić održava se Festival dokumentarnog i igranog speleološkog filma u trajanju od 3 do 15 minuta, a svojom kvalitetom i dosljednošću poprimio je zapažen nacionalni i međunarodni karakter.

 

 

Također provjerite

Obavijest o provođenju proljetne deratizacije i dezinsekcije u Novalji

Iz Grada Novalje obavještavamo da će se od dana 25. travnja do 3. svibnja na …

X
Skip to content