“Povijest nogometnog kluba Gospić 91”- monografija koja će predstaviti 100 godina nogometa u Gospiću

GOSPIĆ- U  prostorijama Grada Gospića potpisan je znanstveno-istraživački projekt između Nogometnog kluba Gospić ´91 i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar,  s ciljem izrade monografije POVIJEST NOGOMETNOG KLUBA GOSPIĆ ’91. Povod je i jubilaran jer će 2022. godine biti stota obljetnica od prvog profesionalnog nogometa u Gospiću. Riječ je o izrazito dugoj povijesti igranja nogometa u Lici i Gospiću, koju su obilježili brojni igrači, klubovi, nogometni stručnjaci, entuzijasti i sportski i kulturni djelatnici. Povijest nogometa u Gospiću stoga predstavlja ne samo sportske uspjehe i neuspjehe, već i simbolizira određene društvene, kulturne i gospodarske promjene u ličkoj metropoli u kojoj su i nogometni klubovi imali višestruku ulogu.
Ugovor o provedbi projekta potpisali su tajnik Nogometnog kluba Gospić ´91 Velimir Štimac i Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr.sc. Željko Holjevac. Voditelj projekta kao i autor buduće monografije je doc.dr.sc. Ivan Brlić, povjesničar u Područnom centru Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Gospiću. Potpisivanju su također nazočili gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i potpredsjednik kluba NK Gospić ’91 Milan Mataija. Cilj ovog projekta jest znanstveno-popularna monografija koja u sebi objedinjuje turbulentnu sportsku prošlost grada, prikazujući time na zanimljiv način djelovanje brojnih osoba, važnih događaja i ponosnih trenutaka iz prošlosti jednog nogometnog kluba. Važnu ulogu na projektu imati će i gospićki nogometni stručnjaci koji će pomoći autoru u povijesnoj rekonstrukciji brojnih izazovnih godina koje je živio i preživio Nogometni klub Gospić ´91. Projekt je u potpunosti financiran od strane Grada Gospića.

Ovaj projekt još je jedna potvrda kvalitetne i uspješne suradnje Grada Gospića i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Gospić. Nakon monografije o Gradu Gospiću, Gackoj i dvotomnog zbornika o Lici o Lici, Gackoj i Gospiću na red je došla i bogata sportska prošlost grada. Stoga se istinski veselimo novoj uspješnoj knjizi o jednom vrlo zanimljivom segmentu gospićkog društva, a koja bi trebala ugledati svjetlo dana u travnju 2022. godine.

Također provjerite

U posljednja 24 sata osam novooboljelih i devet izliječenih od COVID-19

GOSPIĆ- S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata osam  je novooboljelih osoba od COVID-19, …

Skip to content