Na aktualnom satu sjednice Skupštine Ličko-senjske županije o brojnim zanimljivim temama

Na aktualnom satu 14.sjednice Skupštine Ličko-senjske županije jedna od glavnih tema bila je rijeka Gacka. Vijećnik Ivan Bižanović iz HSU-a zahvalio se Ličko-senjskoj županiji što nije stavila u izmjene i dopune Prostornog plana županije zahtjev veletrgovca vodom Vodovod hrvatsko Primorje, Južni ogranak d.o.o. Bižanović kaže da taj veletrgovac već više puta pokušava preko općina i gradova dostaviti zahtjev za zahvaćanje vode iz rijeke Gacke na osnovu nikakve dokumentacije jer nema studije. Bižanović pita hoće li se županija očitovati prema tom veletrgovcu da ne dostavlja više isti zahtjev dok ne provede potrebne studije.  Bižanović nadalje pojašnjava da je Južni ogranak gradskom vijeću grada Otočca dostavio očitovanje u kojemu navodi da će izgradnjom akumulacije Kosinj 2 doći do ugroze vodoopskrbom Hrvatskog primorja koje od njih kupuje vodu. No, studijama su tvrdnje o ugrozi vodoopskrbe odbačene. Bižanovića zanima i u kojoj je fazi projekt Kosinj2 .  Bižanoviću je odgovorio župan Ernest Petry koji je rekao da nema nikakve potrebe da županija zatraži reviziju studije utjecaja na okoliš. Pojasnio je i u kojoj je fazi velika investicija Kosinj 2. U tijeku je izgradnja tunela i kanala, gradi se cesta Kosinj most-Bakovac, u Perušiću je izgrađena stambena zgrada s 28 stanova. Do sada je, kaže Petry u investiciju direktno uloženo oko 30 milijuna eura.

O Gackoj je govorio i HSP-ov Berislav Kostelac kojega je zanimalo hoće li se ponovno aktivirati sjeverni tok rijeke Gacke ugašen tijekom gradnje sustava Kosinj , kada je uzeto 20 kilometara rijeke Gacke.  Njegova revitalizacija  pomogla bi i u poljoprivredi, ali i vodoopskrbi. Župan Petry odgovara da će županijske službe poslati upite i vidjeti kakve su mogućnosti i za tu opciju, revitalizaciju sjevernog toka Gacke.

Od ostalih tema i pitanja izdvojimo pitanje Ivice Radoševića (HDZ) koji je postavio pitanje o statusu pomoćnika u nastavi. Čini se da će i njima, i to za njih trenutno 41, doći bolji dani jer župan Petry najavljuje da će im satnica sa sadašnjih 3,32 eura neto porasti na 3,96 eura. Spomenimo da će uskoro plaće rasti i zaposlenicima županije. Važno pitanje bilo je i ono HDZ-ova Josipa Brozičevića o stanju u Lika-cestama. A sudeći  po riječima župana Petrya u Lika cestama stanje je sve bolje i bolje, znatno je smanjen dug prema dobavljačima, a nakon stalnih gubitaka, Lika-ceste su na kraju prošle godine imale dobit od 7,6 milijuna kuna. Sva radnička prava se poštuju sukladno kolektivnom ugovoru, plaće i sve naknade se uredno isplaćuju, isplaćene su božićnice,a po prvi put i regres i uskrsnica, nabavlja se i nova oprema.

Na pitanje Vlatke Ružić iz HDZ-a o ulaganjima u zdravstveni sustav na području Otočca župan je rekao da su ulaganja u zdravstvo stalna te će mještani Otočca, Brinja i Vrhovina uskoro imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Ova sjednica počela je minutom šutnje za počasnog građanina Ličko-senjske županije, Gospićanina Nikicu Valentića, bivšeg hrvatskog premijera, koji je umro jučer. Na sjednici nisu bili članovi stranke LiPO, došao je samo Ante Dabo koji je rekao da oni neće biti na sjednici zbog nepoštivanja procedure kod popunjavanja radnih tijela skupštine i mjesto potpredsjednika Skupštine. Petry je odgovorio da se prijedlozi od svih vijećničkih klubova za ta popunjavanja mogu dostaviti, no do današnjeg dana prijedloga nije bilo pa je rok produljen do 15 lipnja.

Također provjerite

Odgađa se čišćenje jame Smetlara 2

Odgađa se akcija čišćenja jame Smetlara 2 na području Krasna zbog novonastalog snijega. O novom …

X
Skip to content