USKORO SVIBANJSKA BICIKLIJADA SRCE VELEBITA – FESTIVAL BICIKLIRANJA U LOVINCU I PP VELEBIT

Festival biciklizma Srce Velebita 26. – 28.5.2023.

U očekivanju svibanjske biciklijade Srce Velebitafestivala bicikliranja u Lovincu i Parku prirode Velebit

Već sedam godina biciklijade Srce Velebita prepoznate su kao mjesto vrhunskog bicikliranja uz certificirane biciklističke vodiče na preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti za sve uzraste kao i mjesto uvijek dobre zabave i druženja zaljubljenika u biciklizam i prirodu.

 Ono što nas čini drugačijima, a naše sudionike sretnima

Sudionike Festivala Srce Velebita (26. – 28.5.2023.) očekuje netaknuta priroda lovinačkog kraja smještenog podno veličanstvenog Velebita s nizom rječica, potoka, izvora pitke vode, jezerom te srdačnim domaćinima. Uigrana ekipa organizatora iz udruge Srce Velebita jamac je vrhunskog MTB bicikliranja, kombiniranog bicikliranja i planinarenja, a od ove godine i cestovnog bicikliranja.Ž

 Uvijek nešto novo

Naime, za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova organizirali smo rekreativnu cestovnu biciklističku turu  CestoLika dužine 150 km s oko 1000 visinaca po principu breveta po asfaltnim cestama. Prvenstveno je namijenjena cestovnim biciklima, ali svi gravelaši i MTB-ovci su dobrodošli ukoliko smatraju da to mogu odvoziti. Start ture CestoLIKA je ispred Hostela Sveti Rok u subotu 27.5. u 10 sati, a svi sudionici osim knjižice u koju će se upisivati dionice, dobit će na vrijeme i GPX trag.

Druga velika novost na proljetnoj biciklijadi je Bike & Cave Cerovačke špilje. Sudionici koji odaberu ovu turu moći će birati između kraće i duže verzije, a za sve je povratak iz Cerovačkih špilja  organiziran kombijima. Partner ove ture kao i cjelokupnog Festivala bicikliranja Srce Velebita je Park pridode Velebit. Centar izvrsnosti Cerovačke špilje organizirat će stručno vodstvo za sve sudionike ove ture.

Podsjetimo, prije točno 110 godina, prilikom radova na izgradnji željezničke pruge prema Splitu, pod južnim obroncima Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje. Otkrio ih je i pokrenuo prvu zaštitu nad njima inž. Nikola Turkalj, jedan od projektanata i graditelja ličke pruge.

Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja). Do sada je istraženo gotovo 8 km kanala u ovom špiljskom kompleksu. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Uz brojne arheološke ostatke iz željeznog doba u špiljama je otkrivena i fosilna ljudska kost, te koštana šila i kremeno strugalo u Dvorani paleolitskog lovca koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti od vremena mlađeg paleolitika.

Ove špilje su također jedno od najvećih nalazišta ostataka špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako se ovdje mogu i danas vidjeti tragovi „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja.

Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz prošlosti, Cerovačke špilje su 1961. godine zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode. Nakon višegodišnjih radova na uređenju Centra izvrsnosti, Gornja i Donja špilja ponovno su otvorene za javnost prije nešto manje od godinu dana, a zbog svog značaja ovaj je projekt sufinanciran i sredstvima EU fondova.

Uvijek i nešto staro, ali dobro

Nadalje,  nezaobilazni hit i ove godine je bez sumnje Bike & Hike Sveto Brdo. Tura se vozi Majstorskom cestom do Lišćanih bunara odakle kreće planinarski uspon preko visoravni Dušice do vrha Sveto Brdo (1752 mnv), drugog najvišeg vrha Velebita, po mnogima i najljepšeg, koji je ime  dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Danas se na samom vrhu uzdiže visoki drveni križ zajedno s 10 Božjih zapovijedi. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.

Za obitelji s djecom i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima do Suvajskih bunara odnosno do doline Vranik uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojim obiluje ovaj kraj. Ove godine sudionici na turi Vranik  osim bonus vožnje Pločanskim klancem do vidikovca sa spektakularnim pogledom na Velebit preko ličkih polja i stijene Zir, obići će i malo poznat izvor rijeke Jadove koja ovdje tvori nestvarno lijepo jezero smaragdne boje okruženo stijenama i netaknutom prirodom.

Sudionicima su ponuđene i srednje teške staze Pilar i Krč te  Mile Vode River Deep. U proljeće ponekad treba prenositi dvokotačne ljubimce preko nabujalih rječica i potoka.

Tu je i uvijek popularna tura Voćno Sočna koja se nakon tri sata bicikliranja planinskom cestom duž Velebita spušta u Raduč. Tamo bicikliste dočekuje uvijek vesela obitelj Alujević iz OPG-a Naša farma sa svojim čuvenim domaćim proizvodima- medicom i likerom od aronije, zdravim kolačem, sokovima od bazge i bagrema u autentičnom okruženju u hladu hrastova s pogledom na Velebit.

 

Ponuđena je i uvijek popularna kombinirana tura bike & hike Zir kao i staza Epic, adrenalinski izazov za kondicijski i tehnički najspremnije bicikliste.

Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita u petak startom u 21:00 ispred Hostela Sveti Rok.

 Niz atrakcija i kada bicikli miruju

Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, voziti quadovima, okušati se na zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša.

 Zera Like za uspomenu

U nedjelju od 13 sati ispred Hostela Sveti Rok organizirana je prodajna izložba autohtonih ličkih delicija i suvenira kako bi sudionici ponijeli kući uspomene na Liku do sljedećeg susreta!

Pratite nas i dalje jer će naši vodiči sve do početka biciklijade na tjednoj bazi detaljno predstavljati staze koje vode. Detaljan raspis biciklijade te prijavnice na: www.srcevelebita.hr  Svoja pitanja šaljite na: srcevelebita@srcevelebita.hr.

IZVOR/FOTO: JU PARK PRIRODE VELEBIT

Također provjerite

Odgađa se čišćenje jame Smetlara 2

Odgađa se akcija čišćenja jame Smetlara 2 na području Krasna zbog novonastalog snijega. O novom …

X
Skip to content