U Gruziji održan četvrti trening Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“

Djelatnici Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac tijekom proteklog tjedan sudjelovali su na posljednjem ovogodišnjem treningu u sklopu Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“. Partnerske organizacije iz Estonije, Italije, Latvije, Portugala, Sjeverne Makedonije i Hrvatske ugostio je Gruzijski centar za umjetnost i kulturu, jedna od vodećih nevladinih organizacija u Gruziji koja radi na očuvanju, promicanju i održivom korištenju gruzijske baštine. Već 25 godina podupiru razvoj obrta i kulturnih industrija, potiču studije gruzijske kulture, jačaju ekonomsku održivost i samoodrživost kulturnih institucija, malih i srednjih poduzeća te pojedinaca koji rade na području umjetnosti i kulture.

Kroz četiri dana treninga sudionici su se upoznali s brojnim tipovima kulturne baštine, s naglaskom na specifično gruzijsko polifono pjevanje. Gruzijska bogata i živa tradicionalna glazba smatra se najranijom polifonom glazbom, a za gruzijski narod pjevanje je sastavni dio života – od antike do modernog dobra oduvijek se pjevalo u kući, na poljima za vrijeme žetve, na svetkovinama i blagdanima, ali i u žalosti. U nekim se zapisima iz 480 g. pr. Kr. može pronaći informacija da su išli i u bitke pjevajući.  Postoji više tzv. glazbenih dijalekata te zbog toga postoje značajne regionalne razlike u stilovima pjevanja. Pjesme su i svete i svjetovne, a obično se pjevaju bez pratnje u najmanje troglasnom skladu. Gruzijsko višeglasno pjevanje uvršteno je na reprezentativan UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Naši domaćini omogućili su nam da se s tom vrstom pjevanja upoznamo u Državnom centru za folklor gdje je održan koncert u sklopu druge turneje Nacionalnog festivala folklora, ali i svakodnevno u raznim prigodama.

U sklopu treninga održan je sastanak koordinatora projekta te je predstavljen plan održavanja nadolazećih treninga. Prvi sljedeći trening održat će se u Hrvatskoj iduće godine od 19. do 24. veljače, a kojemu će domaćin biti Gacko pučko otvoreno učilište Otočac te pridruženi partner – Institut za etnologiju i folkloristiku.

 

IZVOR/FOTO: GPOU Otočac

Također provjerite

GOSPIĆ JE DANAS I SUTRA DOMAĆIN OKO 800 DJECE NA 8. MEMORIJALNOM TURNIRU “JOSIP JOŽA KURS”

Gospić je danas i sutra domaćin oko 800 djece na 8. memorijalnom nogometnom turniru za …

X
Skip to content