OTKRIVENA OBNOVLJENA I KONZERVIRANA PLOČA U SPOMEN NA NEVINE HRVATSKE ŽRTVE STRADALE NAKON 2. SVJETSKOG RATA

Na ogradnom zidu gospićkog groblja sv. Marije Magdalene danas je otkrivena obnovljena i konzervirana spomen ploča, koja je postavljena 22. srpnja 1990. godine u spomen na nevine hrvatske žrtve stradale nakon II. svjetskog rata, a koja je iste godine devastirana sa 6. na 7. kolovoza od strane neprijatelja hrvatske države.

Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Ivo Vukić na samom početku je istaknuo da je u ovu spomen ploču utkano puno simbolike, jer je podignuta u vrijeme stvaranja Hrvatske.

Gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević podsjetio je prisutne kako je 1990. bio nazočan podizanju ove spomen ploče mučki ubijenim građanima Gospića i izbjeglicama koje su se u tom vremenu nakon II. svjetskog rata zatekle u gradu. U jesen prošle godine pristupilo se ekshumaciji pobijenih 1945., koja bi se prema najavama trebala nastaviti sredinom lipnja ove godine.

Ličko – senjski župan Ernest Petry također se prigodno obratio kazavši kako je na ovom mjestu počinjen zločin nad nedužnim hrvatskim narodom i domoljubima među kojima je bilo žena i djece. Bio je to zločin koji je, kako kaže Petry, počinjen nad onima koji su nosili Hrvatsku u srcu, širili domoljublje i misao hrvatske državotvornosti.

U nazočnosti predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada i županije, spomen ploču otkrili su župan ličko – senjski Ernest Petry, gradonačelnik Karlo Starčević i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Ivo Vukić, dok je nakon paljenja svijeća prigodne riječi molitve uputio don Anđelko Kaćunko.

 

Također provjerite

U ponedjeljak dio Gospića bez struje.

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Gospića da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše …

X
Skip to content