Anita Bušljeta Tonković i Jelena Puđak provele istraživanje o udrugama mladih i za mlade u ruralnim krajevima Ličko-senjske i Zadarske županije

GOSPIĆ- „Organizacije mladih i za mlade u ruralnoj Hrvatskoj“- naziv je istraživanja kojega su provele Anita Bušljeta Tonković s gospićkog Područnog centra Instituta Ivo Pilar i Jelena Puđak. Danas je u Gospiću održano uvodno razmatranje Studije koja se odnosi na Ličko-senjsku i Zadarsku županiju. Renata Franc, predsjednica Znanstvenog vijeća Instituta Ivo Pilar došla je pozdraviti ovo veliko istraživanje i njegovo autorice. Istraživanje se ticalo mladih i udruga za mlade u ruralnoj Hrvatskoj, pri čemu su intervjuirale članove udruga i mlade o temama koje se baš njih tiče. Na takav način detektirani su problemi udruga, odnosno što bi se trebalo promijeniti. Ono što nekako mlade u cijeloj zemlji, pa tako  i na području Ličko-senjske i Zadarske županije posebno muči,  jest nedostatak prostora u  kojemu mladi mogu raditi, angažirati se  u zajednici, ali i obrazovati se, pa i naravno družiti. Važna je i suradnja udruga i mladih s lokalnom zajednicama i školama, jer rad udruga bitan je aspekt u obrazovanju i odgoja mladih. Posebna priča jest i slab odaziv mladih u rad udruga i u aktivnosti, odnosno stav u smislu što ću se uopće uključivati, ako ne mogu ništa promijeniti. Ipak, sve više se osjeća da se preko udruga može postići više nego kao pojedinac.

Anita Bušljeta u svom radu u Institutu bavi se i mladima u ruralnom području, društvenim poduzetništvom, a i voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost Ruralica u kojemu će od posebne važnosti biti problem mladih na ovome području.

Također provjerite

U PAGU ODRŽANA KONFERENCIJA “TURIZAM 365-ODRŽIVOST OTOKA PAGA”

Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo nazočio je jučer Konferenciji “Turizam 365 – održivost i inovativnost otoka …

X
Skip to content