U DVORANI POU „DR. ANTE STARČEVIĆ“ GOSPIĆ PREDSTAVLJENE DVIJE KNJIGE ISTAKNUTOG POVJESNIČARA MILE BOGOVIĆA

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta  „Dr. Ante Starčević“ Gospić večeras su u organizaciji Gospićko – senjske biskupije, Državnog arhiva u Gospiću i Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata predstavljene dvije knjige prvog gospićko – senjskog biskupa i istaknutog povjesničara Mile Bogovića, preminulog 19. prosinca prošle godine i pokopanog tri dana kasnije u kripti gospićke katedrale.  Knjige nose naslove „Ljudi i događaji na mom životnom putu – autobiografske crtice“ i „Zapisi svećenika u Domovinskom ratu na području današnje Gospićko – senjske biskupije“.  Prva je izdana u prosincu prošle godine, a druga posthumno prije nekoliko dana. Na samom početku domaćin biskup monsinjor Zdenko Križić istaknuo je kako je Mile Bogović uvijek bio objektivan, koliko mu je stalo do istine jer u svojim knjigama napisao je ono što je doživio i što je vidio ili eventualno čuo od direktnih sudionika:

  • „Njemu je uvijek bio cilj da izvješća budu objektivna i istinita. Tako i kad piše o događajima iz daleke povijesti gdje fali svjedoka, on prihvaća samo ono što potvrđuju dokumenti koje je našao u arhivima. U tom smislu se može govoriti da je zbilja tražitelj istine i njegovo spašavanje povijesti ima za cilj samo to da se povijest pročisti, da ostane istina koja može boliti njega, druge, nas ali da zaista bude istina. Jer samo na takvoj istini možemo graditi budućnost .“ – dodao je o Bogoviću biskup monsinjor Križić.

Dr. sc. Ante Nazor ispred Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata kazao je kako je ovo bila jedna iznimno emotivna promocija, jer je riječ o knjigama čovjeka koji nas je zadužio svojom istinoljubivošću i svojim radom, a koji je povjesničarima uvijek bio pri ruci.

Ravnatelj Državnog arhiva u Gopiću dr. sc. Ivica Mataija izdvojio je kako je  biskup Bogović bio osobit čovjek kakav će se, bez obzira na poziciju unutar Crkve  ili u civilnom društvu, na ovim prostorima teško ponoviti:

  • „Bio je to čovjek iznimnih zanosa, humanist i iznad svega naravno bio je kršćanin. Bio je domoljub, čovjek iznimne energije koju nije uvijek bilo lako slijediti. Tu energiju koju je on donio na ovaj prostor, taj optimizam kojim je on zračio a kojim je počivao na vječnom traženju istine povijesnih činjenica i gledanja u budućnost na temelju tih spoznaja je nešto što je plijenilo pozornost. On je bio čovjek okupljanja, zajedništva, čovjek koji je uspio s mnogima u ovoj županiji uspostaviti osobni kontakt.“

Također, Mataija je kazao kako su biskupa Milu svi doživljavali na osobit način kao svoga prijatelja , te da je ova prigoda predstavljanja njegovih dviju knjiga bila doista trenutak da se svi prisutni sjete Mile Bogovića, biskupa kakvog je Lika imala i kakvog će, vjeruje, opet imati.

Knjige su predstavili i magistar teologije Franje Puškarić i profesor Mate Rupić, a na predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan Ličko – senjske županije Ernest Petry sa suradnicima. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi katedralnog zbora „Sv. Cecilija“ i mladi gitarist Borna Sarić.

 

 

 

 

Također provjerite

Klaster Lika Destination i PP Velebit održali radionicu u sklopu projekta “Uloga i prava javnosti u zaštiti okoliša u Lici”

Klaster Lika Destination, u suradnji s osnovnom školom dr. Jure Turića u Gospiću i Parkom …

X
Skip to content