Zagrebački kvartet saksofona oduševio gospićku publiku

U dvorani POU dr. Ante Starčević Gospić sinoć je održan sjajan koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona uz strogo poštivanje svih propisanih epidemioloških preporuka. Gospićka publika, iako u ograničenom broju, punih sat vremena  imala je priliku uživati u skladbama različitih glazbenih stilova, ali i razdoblja – od Mozarta pa sve do suvremenih kompozitora.

Radi se o kvartetu koji su osnovali diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Josipa Nochte, a u sadašnjem sastavu djeluje od 1989. Čine ga DRAGAN SREMEC, profesor saksofona i prodekan na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – sopran saksofon, GORAN MERČEP, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – alt saksofon, SAŠA NESTOROVIĆ, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te dirigent Big banda HRT – tenor saksofon i MATJAŽ DREVENŠEK, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani – bariton saksofon.

Sa svojim izvedbama gostovali su u mnogim europskim zemljama (Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hong Kongu, Italiji, Latviji, Makedoniji, Monaku, Njemačkoj, Rusiji, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji), u Argentini, Čileu te u Kanadi i SAD-u, nastupajući u najprestižnijim koncertnim dvoranama kao što je Carnegie Hall u New Yorku, Grand Palais u Parizu, Palais des Nations u Ženevi…
Za svoje brojne nastupe u domovini i inozemstvu ansambl ubire pohvalne kritike i publike i glazbenih stručnjaka. Za svoju uspješnu kulturnu djelatnost Kvartet je dobio značajne nagrade kao što su Milka Trnina, Judita i Vatroslav Lisinski, te sedam diskografskih nagrada Porin za nosače zvuka. Uz mnoge snimke za radio i televiziju u Hrvatskoj i u inozemstvu, kvartet je izdao CD u SAD-u.
Uz većinu klasičnog repertoara i aranžmana skladbi različitih glazbenih stilova (od renesanse do progresivnog jazza), koje se mogu čuti na njihovim koncertima, kvartet je praizveo i više od pedeset novih djela hrvatskih, slovenskih i drugih autora.

TEKST / FOTO: Ivana Nikšić Šulentić

 

 

Također provjerite

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Sufinanciranje izrade Strategije razvoja Urbanog područja Gospić za razdoblje 2021.- 2027. godine

Povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića Josip Brozičević potpisao je …

X
Skip to content