PROVEDBA PROGRAMA ZA POBOLJŠANJE INFRASTRUKTURE NA PODRUČJIMA NASELJENIM PRIPADNICIMA NACIONALNIH MANJINA NA PODRUČJU OPĆINE LOVINAC

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o provedbi Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina. Temeljem točke III. navedene Odluke Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Cilj Programa je pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima povijesno žive pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Program pruža pomoć u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture te se njime zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice. Korisnici Programa su jedinice lokalne samouprave koje su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske stekle status potpomognutog područja i s udjelom višim od 5 % u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina.

Shodno tomu Općina Lovinac kao jedinica lokalne samouprave koja je stekla status potpomognutog područja dostavila je ministarstvu svoj zahtjev za sufinanciranje projekata u 2020. godini kroz koji je osigurano 140 tisuća kuna za Projekt uređenja mjesnog groblja u naselju Raduč što čini 80% ukupnih sredstava dok je Općina Lovinac na odobreni iznos iz ministarstva uložila 20% sredstava iz proračuna Općine Lovinac. Navedeni radovi povjereni su komunalnom poduzeću Vrilo d.o.o. iz Lovinca čiji su djelatnici ovih dana dovršili uređenje navedenog groblja uz koje je proširen i nasut i pristupni put od državne ceste br. 50 do samog ulaza u groblje.

Zahvaljujemo ovim putem Ministarstvu regionalnog razvoja na odobrenim sredstvima kojima smo krajnjim korisnicima programa, odnosno našim mještanima naselja Raduč, omogućili bolje uređenje groblja te bolji pristup od glavne ceste do samoga groblja.

 

IZVOR/FOTO: OPĆINA LOVINAC

Također provjerite

U SENJU PREDSTAVLJANJE KNJIGE “POTONULO BLAGO JADRANA”

Gradski muzej Senj poziva Vas na promociju knjige Danijela Frke “Potonulo blago Jadrana” i prigodnu …

X
Skip to content