Čak 10% djece u svojim domovima konzumira alkohol!

GOSPIĆ- U sklopu projekta Okreni list održana je još jedna edukacija u nizu, ovoga puta o  prevenciji ovisnosti o alkoholu.  Predavačica je bila prof. Kristina Manestar koja kaže da je fokus stavljen na onaj prvi dio, prevenciju,a sve kako bi se mladima pomoglo da ne uđu, ili uđu što kasnije u fazu eksperimentiranja sa štetnim tvarima. Obitelj i škola su najvažnije karike u prevenciji jer su one najbliže djeci, no to je i težak teret na njihovim leđima jer cijelo društvo treba biti uključeno u to. „S današnjim silnim promjenama koje se događaju roditeljima je jako teško držati korak s novim informacijama. Uloga svih nas ostalih koji jesmo u tome trebamo reći što je znanost potvrdila da je učinkovito“- kaže Manestar.

I učitelji i stručno osoblje u školama  imaju obvezu za stručnim usavršavanjem i njima su informacije dostupne, no teško se fokusirati na ono što je bitno pa i obrazovnim djelatnicima treba pomoći.

Dob djeteta od 10 do 14 godina. odnosno kada ulaze u adolescenciju je najkritičnija jer mladi traže samostalnost,ali nisu dobro upoznati s problemima. U našoj županiji oko 10% djece kod svojih kuća sami piju alkohol,a baš je ta dostupnost uz žudnju i okidač glavni uzrok ulaska u ovisnost. Nažalost, u odnosu na svijet Hrvatska je daleko iznad prosjeka po potrošnji alkohola. Službeni registar ne postoji, no procjene kažu da u Hrvatskoj oko 250,000 ljudi ima problem s alkoholom, u Ličko-senjskoj županiji svakodnevno prekomjerno konzumira alkohol 10,000 ljudi.“ To nisu sve ovisnici, nisu svi alkoholičari,ali konzumacija kad prijeđe granicu je opasna ne samo na osobu koja konzumira alkohol nego i za one u okruženju“.

Poruka za kraj je da odrasli mlade štite i vode ih kroz život, vjeruju u sposobnost mladih koji žele donijeti dobre odluke.

Također provjerite

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Sufinanciranje izrade Strategije razvoja Urbanog područja Gospić za razdoblje 2021.- 2027. godine

Povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića Josip Brozičević potpisao je …

X
Skip to content