9. Noć knjige u virtualnom izdanju

23. travnja, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Zaštitno lice ovogodišnje  Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Isto tako, u skladu s trenutnom situacijom, svečano otvaranje Noći knjige, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. Velik broj domaćih pisaca i autora uključit će se u ovogodišnju Noć knjiga, izdvojit ćemo neke: Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Ivana Bodrožić, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Silvija Šesto, Borivoj Radaković i drugi.

Važno je spomenuti kako je UNESCO ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje. Ukazuju na moć knjige u vrijeme izolacije i poručuju da je čitanje sada važnije nego ikada.

Foto: mvinfo.hr

 

 

 

Također provjerite

Noć tvrđava u Senju

Tvrđava Nehaj Senj pridružuje se manifestaciji NOĆ TVRĐAVA – NIGHT OF FORTRESSES 10. svibnja (petak) …

X
Skip to content