“Frangar non flectar”- izložba kao podsjetnik na početak Domovinskog rata u Gospiću

GOSPIĆ- „Frangar non flectar“, odnosno „slomit ćeš me saviti me nećeš“ , naziv je izložbe koja je u Malom salonu Muzeja Like u Gospiću postavljena do kraja rujna. Izložba je postavljena i otvorena povodom obilježavanja 30 godina od prvih srbočetničkih napada na Gospić. Autor izložbe je kustos povjesničar gospićkog Muzeja Ivan Kovač koji nam je rekao da izložba sadrži 12 panoa sa 583 narukovne oznake hrvatske vojske i policije i dva mobilizacijska panoa iz 1991.godine. Izložene su i 34 fotografije Gospića i okolice vezano za razaranje grada kroz jesen i zimu 91.Izložena je i košulja pripadnika 1.bojne 111.brigade iz Rijeke. Ima još materijala koji je u vlasništvu Muzeja, a panoi  i košulja su u vlasništvu umirovljenog bojnika HV-a i privatnog kolekcionara Zlatka Ivkovića.

Fotografije postavljene na ovoj izložbi uglavnom su  iz fototeke Muzeja Like, kao i iz privatnih kolekcija. Autorica djela fotografija je i današnja ravnateljica Muzeja dr.sc.Tatjana Kolak koja se u uobičajeno nadahnutom govoru tijekom svečanog otvaranja izložbe prisjetila i tih teških dana s kraja kolovoza 1991.kada su krenuli prvi otvoreni napadi srbočetnika na Gospić.  Istaknula je da se nažalost ti teški trenuci pomalo prepuštaju zaboravu. Podsjetila je da su svi govorili da Gospić izgleda kao švicarski sir, no primjerice u TV kalendaru Hrvatske televizije jučer nije bilo ni spomena da su krenuli prvi napadi na Gospić. „Zato smo upravo mi tu i ova izložba je tek mali dio onoga što je svakako želja da postane stalni postav muzeja i da nikako ne dozvolimo da u prašini zaborava nestanu svi strahovi stanovnika koji su živjeli ovdje, ali i sve nade. I ono hrabro srce zajedništva koje je disalo kao jedno, bez podjela, bez ikakvih kalkulacija, s jednom jedinom mišlju u jednom jedinom željom, a to je da ovaj grad ne padne u ruke neprijatelja i da dočekamo slobodnu Republiku Hrvatsku“- rekla je Kolak tijekom svečanog otvorenja izložbe „Frangar non flectar“.

Na otvorenju ove izložbe bio je i Željko Radovanović, umirovljeni pukovnik i predsjednik Udruge veterana 145.brigade HV-a, te Marko Ratković savjetnik ministra branitelja. Ratković je istaknuo da Ministarstvo podupire svaku ovakvu akciju koja svjedoči o istini o Domovinskom ratu i o stvaranju hrvatske države.

Također provjerite

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Sufinanciranje izrade Strategije razvoja Urbanog područja Gospić za razdoblje 2021.- 2027. godine

Povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića Josip Brozičević potpisao je …

X
Skip to content