U KIC-u održano predavanje „Ličko-senjska županija u europskom demografskom mozaiku“

Večeras  je u KIC-u Gospić dr. sc. Nikola Šimunić, znanstvenik iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, demograf koji se bavi znanstvenim istraživanjem prostora Ličko – senjske županije održao predavanje na temu  „Ličko-senjska županija u europskom demografskom mozaiku“.

-„ Bavio sam se istraživanjem demografije Ličko senjske županije i ustanovili smo da se ona nalazi na donjem dijelu ljestvice europskih regija po NUTS kriteriju. S tim da je to  uvjetovano brojem stanovnika, gustoćom naseljenosti, udjelom mladih, udjelom starih i sličnih demografskih parametara,  i po svim tim parametrima Ličko-senjska županija nalazi se otprilike oko 1.300-tog mjesta od 1348 regija.  Mi svi znamo otprilike čimbenika koji su utjecali na pad broja stanovnika. Naravno to su bili i svjetski ratovi, domovinski rat i valovi raznih iseljavanja koja su se događala u prošlosti,  a svjedočimo  jednom, od 2013. godine  na ovamo,  od kad smo ušli u Europsku uniju.  S tim da bi istaknuo  1973.  godinu kao prijelomnu zato što tada prvi put mortalitet postaje veći od nataliteta, odnosno počinjemo prirodnim putem gubiti stanovništvo.  Sad kad zbrojite taj prirodni gubitak sa mehaničkim gubitkom, odnosno većim brojem odseljenih od doseljenih,  naravno da onda kao rezultantu imate ukupno smanjenje broja stanovnika. S tim da je 1900.-te godine Ličko-senjska županija imala oko 185- 186 tisuća stanovnika,   znači to je onih famoznih 200 tisuća o kojima se priča,  i od tada  se broj stanovnika smanjivao iz  popisa u popis. Tako da danas, procjene govore 2019.-te da imamo oko 44370 i nešto stanovnika. “

Šimunić kaže da trend ukazuje na to da će se erodiranje demografske baze nastaviti u narednim godinama i da će se smanjivati broj stanovnika, gustoća naseljenosti i ostali parametri će se pogoršavati. Dakle, podaci ukazuju na vrlo nepovoljan demografski položaj Ličko – senjske županije u kontekstu europskih regija, što se svakako odražava i na razvijenost prostora.  Ličko – senjska županija kopnenom je površinom najveća hrvatska županija, ali je brojem stanovnika najmanja, a samim time prema gustoći naseljenosti najnenaseljenija županija.

 

Također provjerite

U SENJU PREDSTAVLJANJE KNJIGE “POTONULO BLAGO JADRANA”

Gradski muzej Senj poziva Vas na promociju knjige Danijela Frke “Potonulo blago Jadrana” i prigodnu …

X
Skip to content