Na županijskoj sjednici o Domovima za starije

GOSPIĆ-Nastavljena je 8. županijska sjednica na kojoj je tema bila stanje u Domovima za starije s obzirom na to da je jedna od točaka Dnevnog reda bilo povećanje cijena smještaja, odnosno skrbi u Domovima u Gospiću, Otočcu i Udbini.

U povećanje, odnosno izjednačavanje cijena, ide se zbog dugova koje Dom vuče još iz 2012. godine, ali i povećanja cijena mnogih usluga te nabave, kazao je između ostaloga u svom izlaganju, ravnatelj Doma za starije Ivan Bronzović.
Nova najniža cijena sa starih 1680 povećat će se na 2000 kuna, a najskuplje s 3200 na 3800 kuna.
Naveo kako su u posljednjih godinu i pol dana dosegnuti prihodi od oko pola milijuna kuna, smanjen broj zaposlenih , povećan broj korisnika, a radi se i na projektima. Jedni od problema koji muče Dom jest nefinancijska imovina, stvaranje duga od 3,5 milijuna kuna zbog spajanja domova, nezakonita zaposlenja koja  „guše dom od 2012. godine“, kako je istaknuo Bronzović.
– Usluga koju korisnik dobije u Domu je na nivou. Mnogo toga dobiju gratis, a radimo s minimum djelatnika kojima skidam kapu na njihovom radu. Od 11. mjeseca pa sad do 2. mjeseca imali smo toliko inspekcija koje ni najstariji zaposlenici ne pamte, od Ministarstva zdravstva preko zaštite od požara, zaštite rada, sanitarne inspekcije, zaključio je te dodao da ih čeka i 20 posto veći trošak nabave hrane jer su dobavljači najavili poskupljenje.

Ivan Bižanović, vijećnik HSU-a i predsjednik Odbora za zdravstvo i zdravstvenu skrb kazao je kako podržavaju ujednačavanje cijena i kako vjeruje da će se ta sredstva utrošiti na adaptaciju i bolje uvjete za korisnike. Iako je to nepopularna mjera, kaže kako probleme treba rješavati.

S obzirom na to da je prošlu sjednicu postavljeno pitanje o uvjetima u Domovima za starije na području županije, župan je zatražio izvješće o stanju u Domovima te ga iznio vijećnicima.
– U svim domovima drže se zakonske regulative i nema smještaja van standarda, zaključio je ukratko Milinović.

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content