OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI TE DANA HRVATSKIH BRANITELJA

GOSPIĆ/LJUBOVO – povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kao i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, u Gospiću je u prijepodnevnim satima, u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena Sveta misa. Nakon Svete mise svi nazočni uputili su se u jedinstvenoj koloni prema Ljubovu gdje su svečano položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u VRO „Oluja“ ZP Gospić.  Od vojno-redarstvene operacije „Oluja“ prošle su 24 godine, a upravo je Ljubovo bila jedna od najvažnijih pozicija u domovinskom ratu. Prema riječima predsjednika Kluba branitelja ZNG 118. brigade, Paje Brkljačića, pukovnika u mirovini,  s tugom i sjetom odajemo počast svima poginulima, koji su dali svoje živote za slobodnu domovinu. Svi mi moramo biti ponosni i sretni što smo u mogućnosti uživati i živjeti u domovini za koju su mnogi prolili svoju krv i dali svoje živote.

  • Nije bilo lako ni jednim postrojbama, osobito nama iz 118. brigade. Mi smo tada imali ukupno poginulih 22, a inače, većina je poginula baš na današnji dan, četvrtoga. Imale su i ostale postrojbe gubitke, ali mi smo bili jedni od jačih. Naš ponos bio je kada smo prošli ovaj dio Ljubova i kada smo vidjeli da idemo na granicu.  Smrtno je stradao zapovjednik 118. pukovnije Ivan Čanić Baja, odmah ujutro oko 9:00 sati. To je teški gubitak.

U spomen svim žrtvama, braniteljima u VRO „Oluja“ vijence su položili i svijeće zapalili mnogi uzvanici, izaslanstva te pripadnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Vijenac i svijeću žrtvama na Spomen obilježju hrvatskih branitelja u VRO „Oluja“ položio je i gradonačelnik grada Gospića,  Karlo Starčević sa suradnicima.

  • Po pitanju „Oluje“, po pitanju stvaranja Hrvatske države je puno rečeno. Međutim, svake godine novi osjećaji, nova vrijednost, ali često puta me žalosti da mi to ne znamo cijeniti. Žrtvu svojih predaka i onih koji su pali za domovinu, ne znamo cijeniti. Svaki puta kada na bilo koju komemoraciju dođem, a poglavito ovdje na Ljubovo, gdje su i moji preci borili se i stvarali Hrvatsku državu, osjećaj je posebna lagoda i poseban ponos. Nadam se da će one generacije koje dolaze iza nas više cijeniti, nego na žalost mi koji smo podijeljeni.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća žrtvama, uz Spomen obilježje hrvatskim braniteljima, svi nazočni pomolili su se te također u jedinstvenoj koloni vratili se u Gospić.  Od 19:00 sati povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na igralištu OŠ dr. Franje Tuđmana na Ličkom Osiku, odigrat će se finalna utakmica za 3. mjesto u nogometu.  U ponedjeljak 5. kolovoza svim građanima grad Gospić daruje koncert Tihe Orlića, koji će se održati također na igralištu OŠ dr. Franje Tuđmana, na Ličkom Osiku.

 

Tamara Lujić

 

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content