U MC Nikola Tesla u Smiljanu potpisana Povelja o suradnji na projektu kulturna ruta Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla

SMILJAN- Danas se u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu održalo svečano potpisivanje Povelje o suradnji na projektu kulturna ruta Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla. Ovaj projekt kandidat je za Europsku kulturnu rutu, a uz podršku Ministarstva turizma inicirale su ga udruge Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute Tur Kultur i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Iako su pripreme ovog projekta trajale više godina, službeno je pokrenut upravo na sastanku 31. siječnja 2019. godine kada je donešena odluka o pokretanju projekta certifikacije europske kulturne rute Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe. Ovo će biti prva europska kulturna ruta koja bi krenula iz Hrvatske. Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević istaknuo je kako se nada da će se na ovaj način privući posjetitelji u ovaj prelijepi kraj, Smiljan koji je izvorište svega što se sa energijom dogodilo u 20. i 21. stoljeću, te je pozvao sve da daju svoj obol kako bi proširili horizonte i spoznaju o Tesli te da bi ga promovirali u onom svijetlu kojem zaslužuje.
Državni tajnik Ministarstva turizma, Frano Matušić, predsjednik radne skupine projekta pozdravio je nazočne i izrazio zadovoljstvo s interesom javnosti, ali i sudionika na projektu koje je izazvalo današnje potpisivanje Povelje jer značaj koji ima Nikola Tesla zaslužuje puno veću pozornost. Matušić vjeruje kako će ovo biti jedan veliki iskorak u smislu turističke i kulturne ponude u Smiljanu i Gospiću, ali i svugdje gdje su tragovi Nikole Tesle jasni i vidljivi te da ćemo kroz ovu certifikaciju i sami postat svjesni prepoznatljivosti i brenda Tesle koji može privući znanstvenike iz cijelog svijeta i turiste koji se zanimaju za njegovo nasljeđe. Državni tajnik dodaje kako će Ministarstvo turizma i dalje biti potpora ovom procesu.

Iva Talajić

Također provjerite

Odgađa se čišćenje jame Smetlara 2

Odgađa se akcija čišćenja jame Smetlara 2 na području Krasna zbog novonastalog snijega. O novom …

X
Skip to content