SINIŠA GLAVAŠEVIĆ – 32 GODINE OD POGIBIJE JEDNOG OD NAJVEĆIH HRVATSKIH NOVINARA

Na današnji dan u Vukovaru je ubijen Siniša Glavašević (Vukovar, 4. studenoga 1960. – Ovčara, 20. studenoga 1991.) – hrvatski novinar, knjižničar publicist, prozaik i ratni izvjestitelj.

Siniša je simbol hrvatskog ratnog novinarstva i heroj Domovinskog rata za što je  posmrtno odlikovan 2011. godine najvišim državnim odličjem za junaštvo.

Glavašević  je završio osnovnu i srednju školu u Vukovaru potom u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, studij komparativne književnosti i bibliotekarstva. Za vrijeme Domovinskog rata je bio urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj.

Nakon pada Vukovara, odveden je iz vukovarske bolnice i od tada mu se gubi svaki trag.  Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine, a ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine.

Neke od najpoznatijih priča Siniše Glavaševića poput „Priče o gradu“ i „ Optužnice“ i danas odzvanjaju Vukovarom.

 

„Priča o gradu“

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.

Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.
A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi!

Također provjerite

U KIC-u predstavljen projekt Camino Lika

U KIC-u Gospić održano je predstavljanje projekta Camino Lika. Prisutne su prigodnim govorom pozdravili pročelnica …

X
Skip to content