U OTOČCU PRIGODNOM SVEČANOŠĆU OTVORENA TVORNICA ZA PROIZVODNJU PELETA OD OVČJE VUNE

U poslovnoj zoni Otočac otvorena je danas prva tvornica koja će od sirove ovčje vune proizvoditi gnojivo, prva takve vrste u Hrvatskoj i regiji. Ovčja vuna je stoljećima važila za osnovni materijal od kojega su se pravili odjeća i obuća, ali je gašenjem tvornica i uvozom sintetičkih materijala takva tradicija nestala, a vuna je završavala kao balast, često odbačen u prirodi. Tvornicu za preradu ovčje vune tvrtke Fema d.o.o. „Eko Lika Greenovation“ u vlasništvu splitske obitelji Jerkov. U postrojenja je uloženo oko 350 tisuća eura. Poduzetnica Dragica Jerkov i uzvanici danas su na prigodnoj svečanosti otvorili novu tvornicu, a pri tome su govorili Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije i Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca. Okupljenom mnoštvu najprije se obratila Dragica Jerkov.
– Ovo u Otočcu je zapravo eksperiment u čijem je središtu laboratorij sa sjajnim izumima. Mi smo kao obitelj vjerovali da ćemo u Lici napraviti prvi pogon za preradu ovčje vune u visoko kvalitetno prirodno gnojivo. Zahvaljujem svima vama koji ste nam dali podršku da bismo pokrenuli ovaj pogon, hvala mladim inovatorima koji su ovaj pogon ugradili svoje znanje i vrijedne ideje. Mnogo je ljudi i institucija kojima dugujemo zahvalnost: brojna ministarstva, župan Ernest Petry, gradonačelnik Goran Bukovac, Obrtnička komora, Razvojni centar… Svi vi ste nas „gurajući“ u ovu priču ohrabrili da ne odustanemo. Dva proizvoda koja smo stvorili je organsko gnojivo „Woolee“ i reperent „Woolee“. Oba su proizvoda pokazala izvanredne vrijednosti kao dušična gnojiva, uz sadržaj drugih minerala neophodnih za rast bilja. U ovoj tvornici je sve „po prvi put“. Inovativni su strojevi i tehnologija, a mi još uvijek tražimo neke smjerove za daljnje širenje i usavršavanje proizvodnje, rekla je Dragica Jerkov i dodala kako se Hrvatskoj baca deset puta više vune nego li će biti optimalni kapaciteti ove tvornice.
Pokretanje proizvodnje ove tvornice u Otočcu i zapošljavanje 12 radnika pozdravio je i gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac rekavši kako se na ovaj način nastavlja gospodarski uspon ovoga grada. Novi proizvodni pogon i njegov značaj za Otočac i Liku definirao je i župan Ernest Petry.
-Od samog preuzimanja Ličko-senjske županije upoznao sam gospođu Jerkov, veselio se njezinim idejama i uspjesima. Ponosan sam što je nakon dugotrajnih priprema ova tvornica započela s radom, s visoko kvalitetnom opremom testiranoj do najmanjeg detalja. Bilo je za očekivati da se jedna ovakva tvornica pokrene u Ličko-senjskoj županiji jer smo omeđeni s tri Nacionalna parka i jednim Parkom prirode. Već godinama se pojavljivao problem kuda s ovčjom vunom. Potrebe za vunom u tekstilnoj industriji su znatno opale, a obilje vune u Lici proizvode OPG-i koji se bave uzgojem ovaca pasmine pramenka. Ponosni smo na ličku janjetinu koja je brendirana, a sada je donedavni balast, ovčja vuna, postala nezamjenjiva u proizvodni organskog gnojiva. Često ističem kako je naša osnovna strategija ravnomjerno razvijati svih naših osam općina i četiri grada. Pri tome smo već pripremili više od 150 projekata, a među njima ističem Centar za razvoj stočarstva u brdsko-planinskim područjima. Svi ti projekti znače otvaranje novih radnih mjesta i razvoj poduzetništva. Potičemo bavljenje poljoprivredom, kako animalne, tako i biljne proizvodnje, pri tome je neophodno vrhunsko prirodno gnojivo. Posebno stoga što to organsko gnojivo dobivamo prerađujući ovčju vunu koja se donedavno smatrala otpadom, zaključio je župan Ernest Petry zajedno s Dragicom Jerkov i gradonačelnikom Bukovcem simbolički prerezao vrpcu na ulazu u novu tvornicu. Ovaj inovativan projekt prerade ovčje vune u vunene pelete Woolee dobio je već pet vrijednih priznanja, a doprinosi i u održivom razvoju kršnog kraja te čini iskorak u poljoprivredi i proizvodnji.
IZVOR/FOTO: LSŽ

Također provjerite

GOSPIĆ JE DANAS I SUTRA DOMAĆIN OKO 800 DJECE NA 8. MEMORIJALNOM TURNIRU “JOSIP JOŽA KURS”

Gospić je danas i sutra domaćin oko 800 djece na 8. memorijalnom nogometnom turniru za …

X
Skip to content