PREKOGRANIČNI PROJEKT MIMOSA DOŠAO DO KRAJA LIRA predstavila testnu mobilnu aplikaciju Lika Drive za poboljšanje prometne povezanosti ruralnih dijelova županije

 

Dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga predstavlja jedan od najvećih izazova za stanovnike u ruralnim dijelovima Ličko-senjske županije. Upravo je zato, kroz projekt MIMOSA (eng. Maritime and multimodal sustainable passenger transport solutions and services), razvijena mobilna aplikacija Lika Drive koja na brz i jednostavan način povezuje autoprijevoznike i zainteresirane korisnike. Ovu mobilnu aplikaciju je osmislila i izradila Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA, u okviru prekograničnog Interreg programa Italija-Hrvatska, a u završnoj fazi je predstavljena i na konferencije za medije i dionike. Aplikaciju, ostale pilot aktivnosti i novosti javnog prijevoza u županiji su predstavili Ana Rukavina – Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ličko-senjske županije, Andrija Brkljačić – ravnatelj LIRA-e, te vanjski suradnik za projekt MIMOSA.

Razvijena usluga na zahtjev za Android i iOS sustave

– Projektom MIMOSA se definirala potražnja za prijevoznim uslugama na regionalnoj i prekograničnoj razini, uz osmišljavanje kvalitetnije usluge i poboljšanja multimodalnog javnog prijevoza putnika. LIRA je jedan od 19 partnera, stoga je bilo potrebno pronaći specifično rješenje za ovo naše područje, pošto je Ličko-senjska županija prostorno najveća i po broju stanovnika najmanja županija u Hrvatskoj. Zaključili smo da bi bilo najbolje, kao nadopunu javnom prijevozu, osmisliti uslugu na zahtjev uz pomoć tehnologije, pa je razvijena mobilna aplikacija za Android i iOS sustave. Tako smo kreirali jedan promotivni model, za kojega smo ranije prikupljali podatke i provodili istraživanja iz dostupnih izvora, ali i na terenu, dok je naposljetku provedena i anketa o potražnji, te zainteresiranosti autoprijevoznika – otkrio je na konferenciji ravnatelj LIRA-e, Andrija Brkljačić, ukazujući da aplikacija Lika Drive povezuje krajnje korisnike i prijevoznike na vrlo jednostavan i interaktivan način.

Potražnja za aplikacijom i nadopuna javnom prijevozu

Sama aplikacija se sastoji od dva sučelja – za autoprijevoznike koji nude prijevoz i za korisnike koji traže prijevoz. Autoprijevoznici i korisnici se lako registriraju u aplikaciju i unose svoje podatke, a potom postaju aktivni. Rezervacije za vožnju se obavljaju 24 sata unaprijed, odabirom vremena dolaska i odlaska, kao i željene lokacije, a nakon izračuna cijene (uz subvenciju Ličko-senjske županije) rezervacija postaje aktivna i prvi dostupan vozač ju prihvaća, dok LIRA vodi evidenciju svih vožnji. Otkrio je to na konferenciji vanjski suradnik projekta MIMOSA, koji je ukazao i na provedena testiranja s ciljanim skupinama, srednjoškolcima i umirovljenicima, od kojih je otprilike 25 posto sudionika iskazalo interes za korištenjem aplikacije, dok je većina istaknula kako je cijena vožnje i uz subvenciju visoka. Zbog toga, prilika za potencijalno unaprjeđenje aplikacije i cijelog sustava prijevoza u narednom razdoblju, leži u nadopuni javnog prijevoza, na način da se uz aplikaciju Lika Drive korisnici prevoze do novih linija javnog prijevoza.

– Trenutno se provodi javna rasprava s institucijama kojima bi taj javni prijevoz pomogao. Prijedlog je takav da se na području županije uvede 8 novih linija, one bi se 4 puta dnevno susretale na 3 glavna čvora, što znači da bi se 4 puta dnevno iz bilo kojeg središta moglo doći u bilo koje drugo središte. Naravno, taj prijevoz bi bio subvencioniran, a raspored vožnji bi išao na ruku većini ciljnih skupina – rekla je pročelnica Rukavina – Stilinović, naglašavajući kako pilot aktivnosti projekta MIMOSA predstavljaju potencijalnu dopunu javnom prijevozu, a pridonose i razvoju multimodalnosti, čemu je cijeli prekogranični projekt od početka težio.

Također provjerite

Obavještavamo korisnike mreže za dio naselje Bruvno.

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u …

X
Skip to content