Vodiči Srca Velebita predstavljaju staze

Biciklistička tura VRANIK

Vodič: Vesna Ledić

Kada bih jednom riječi trebala opisati što me najviše oduševljava pri bicikliranju lovinačkim krajem, odabir bi bila domaća lička riječ koju većina sudionika ne poznaje, ali ju odmah prigrle: BALANZUKANJE!

Možda ne balanzukamo u pravom smislu riječi, ali vozimo za svoj gušt laganim tempom, mladi i oni u zlatnim godinama, često nam se pridruže cijele obitelji. Kao i sve ture startamo nakon fine kavice kod Ivane u Hostelu Sveti Rok pa prolazimo pored jezera Sveti Rok put Lovinca. Prvo kratko odmorište je mlin Travič iz 19.stoljeća uz najduži drveni stol u ovom kraju. Kroz središte Lovinca dolazimo do crkve Svetog Mihovila, zaštitnika mjesta. Ispred crkve dva sačuvana zvona podsjećaju na teška razaranja tijekom Domovinskog rata kada je crkva kao i većina kuća u Lovincu bila uništena.

 

Put nas vodi preko Piplica gdje nas često zaustavi stado ovaca, a još češće veličanstveni pogledi na sve vrhove mitskog Velebita.

Slijedi spust do izvora Banice gdje se pune bidoni i odmaraju mišići zahvaljujući mještanima koji su ovdje postavili drvene klupe i stolove. Za najupornije nađu se i buće za najpopularniju lokalnu zabavu- bućanje.

Laganim usponom do Sekulića ulazimo u „zeleni tunel“ od drijenka i hrastova da bi se nakon njega spustili u prekrasnu zelenu dolinu Vranik. A tamo, pod jednom stoljetnom lipom uz crkvicu Sv. Frane, čeka nas Maja sa svega po zera: ležaljkama, dekicama i jastucima, sokom od bazge, jabukamai nezaobilaznom rashlađenom pivom iz obližnje čatrnje. Tu prestaje čak i balanzukanje koje prelazi u svoj najbolji stadij nirvanu iliti fjaku.

No, znatiželja nas vodi još dalje do Pločanskog klanca, nekadašnje glavne ceste za Gračac. S vidikovca puca jedan od najljepših pogleda na lička polja, usamljeni Zir i moćni Velebit. Ove godine, dodatna zera znatiželje odvest će nas i do izvora rijeke Jadove, smaragdnog jezerca okruženog stijenama i netaknutom prirodom.

Umorni i sretni vraćamo se podno Debeljače preko ličkihpolja u cvatu do izletišta Cvituša gdje nas Hrvoje dočekuje s najboljim pizzama u kraju i šire. Naši favoriti su lička s basom i ona s dimljenom pastrvom iz Gacke.

U nogama je 40 km pedaliranja, a u srcu jedinstvena ljepota Like.

✍️Vesna Ledić/Srce Velebita

Također provjerite

TATJANA ŠAVORIĆ STIŽE U PERUŠIĆKU KNJIŽNICU

Noć knjige u Narodnoj knjižnici Općine Perušić obilježit će predstavljanje knjige Tatjane Šavorić, Moja planina. …

X
Skip to content