U Rizvanuši odana počast “Velebitskim junacima”

Kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” u Rizvanuši kraj Gospića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Dan sjećanja te odana počast poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije iz Rijeke „Ajkula“.

Uz odavanje počasti, vijence su položili i svijeće zapalili, redom: članovi obitelji poginulih specijalaca „Velebitskih junaka“ te njihovi suborci iz Udruga specijalne policije.

U ime Hrvatskog Sabora, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora, Anita Pocrnić Radošević.

U ime Vlade RH, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, general Mladen Markač.

Počast su odali i izaslanik potpredsjednika Vlade i Ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove Željko Motik, savjetnik Ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko, Mate Bilobrk, pomoćnik zapovjednika za resurse, obuku i međunarodnu suradnju Zapovjedništva za intervencije MUP-a, Marko Brtan, voditelj, savjetnik za krizne situacije Zapovjedništva za intervencije MUP-a, Gordan Žutić, načelnik PU Ličko-senjske, Zoran Zdunić i načelnik PU Primorsko-goranske županije, Hari Brnad.

U ime Ličko-senjske županije Jasna Orešković  Brkljačić, zamjenica Župana.

U ime Grada Gospića, zamjenica Gradonačelnika, Kristina Prša i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Gospića, Milan Mataija.

U ime Primorsko- goranske županije, izaslanik Župana Zlatko Mihelec te izaslanstva Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Riječi molitve za poginule specijalce izrekao je policijski kapelan Josip Šimatović.

U ljeto 1992. godine Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počela je zauzimati bitne vojnostrateške položaje na Velebitu radi formiranja svojih baza na tim položajima. U akciji Poskok 1 i poslije u akciji Poskok 2 obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša-Visočica-Struge-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Libinje-Bukva u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara, čime je zapriječen prolaz neprijatelja prema Zadru i Karlobagu i na taj način onemogućeno ostvarivanje velikosrpske ideje o granicama Virovitica – Karlovac – Karlobag. Na tom putu živote je izgubilo 26 pripadnika Specijalne jedinice policije.

Spomenik „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši još je jedan snažan pečat trajnom obilježavanju Domovinskog rata, njegovih vrijednosti, istine o borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku u čemu je poseban doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske dala i specijalna policija.

Također provjerite

U Gospiću “Hodanjem do zdravlja”

Akciju “Hodanjem do zdravlja” prvi put organizirala je 2016.g dr. Mirjana Vrkljan Radošević, predsjednica Hrvatske …

X
Skip to content