IZLOŽBA U MUZEJU LIKE DONOSI FOTOGRAFIJE GOSPIĆA I LIKE U VREMENU OD 1910. DO 1937.

Povodom Međunarodnog dana muzeja Muzej Like Gospić i Hrvatski školski muzej organizirali su izložbu umirovljene djelatnice Hrvatskog školskog muzeja, Elizabete Serdar pod nazivom „Motivi zavičaja Ivan Rubčić (1886. – 1940.) učitelj i fotograf“.

Kako svi Muzeji u svijetu slave današnji dan ravnateljica Muzeja Like Gospić, Tatjana Kolak istaknula kako je ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja “Muzeji, održivost i dobrobit”.

Autorica izložbe, Elizabeta Serdar posjetiteljima je objasnila na koji je način došla do izložbene građe te kako se u početku nije znalo tko je autor fotografija, ali nakon saznanja smatra, a i posjetiteljima je istaknula važnost očuvanja fotografija.

Radi se o suradnji dvije muzejske ustanove koja traje već nekoliko godina, a ovogodišnja suradnja vezana je uz rad Ivan Rubčića koji je rođen u Gospiću gdje je pohađao školu, a kasnije se u Gospić i vratio kao učitelj, profesor povijesti i zemljopisa na gospićkoj Gimnaziji.

Rubčić je fotografirao i prirodu, ali i ljude, a posjetitelji izložbe mogli su uživati u fotografijama dijelova Gospića nastalima u vremenu od 1910. do 1937.godine.

Na otvorenju izložbe osim ravnateljice Muzeja Like Gospić te autorice izložbe obratila se i ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja u Zagrebu, Anita Zlomislić te ravnatelj gospićke gimnazije Josip Štampar.

Također provjerite

TATJANA ŠAVORIĆ STIŽE U PERUŠIĆKU KNJIŽNICU

Noć knjige u Narodnoj knjižnici Općine Perušić obilježit će predstavljanje knjige Tatjane Šavorić, Moja planina. …

X
Skip to content