PREKO 150 DJECE SUDJELOVALO NA 3. SMOTRI IZVORNOG DJEČJEG FOLKLORA U OTOČCU

Velikom dvoranom Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu sinoć se orila pjesma raspjevanih dječjih folklornih skupina sa područja Ličko-senjske županije te jedne gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine.

Smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Katarina Bušić, muzejska savjetnica, Etnografski muzej Zagreb, Tomislav Habulin mag.mus. i Milan Kranjčević, savjetnik za čakavski dijalekt pri GPOU, koji su nakon smotre sa predstavnicima i voditeljima skupina održali okrugli stol na kojem su pohvalili veliki broj okupljene djece na smotri koji su istinski čuvari tradicijske baštine te usmjerili njihove voditelje kako pravilno postaviti običaje na scenu te kako prilagoditi folklorni program dječjem uzrastu.

Prvi po redu nastupili su najmlađi članovi KUD-a „Lipa“ iz Sinca, odnosno dječja skupina „Rožice“ s programom pod nazivom „Od Cvetnice do dičice“ što je za scenu priredila njihova voditeljica Jasna Ilić, a nastupio je i njihov novi tamburaški sastav kojemu je ovo bio prvi nastup pod vodstvom Đanija Findrika.

Druga skupina koja se predstavila na smotri je folklorna skupina Degenija iz Gospića koja djeluje pri OŠ „Dr. Jure Turića“, a predstavila se sa ličkim narodnim plesovima koje je za scenu priredila Antonija Rosandić, a za glazbeni dio programa zaslužan je Ivan Tomašević.

Nakon gospićke „Degenije“ nastupili su gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, odnosno HKUD „fra. Petar Bakula“ Posušje. Oni su se predstavili s programom pod nazivom „Ja sam mlađa, starija mi seka“ koji je za scenu priredio Ivan Vidić, a voditeljica skupine je Petra Lebo.

U sklopu SKD „Prosvjeta“ pododbor Udbina djeluje dječja skupina pod nazivom „Cukrice“ koja se također uspješno predstavila na 3. dječjoj smotri folklora u Otočcu s programom pod nazivom „Lazareva subota“ točnije običajem uoči cvjetne nedjelje koji je za scenu priredila Mira Mandić, a uvježbala ih je njihova voditeljica, ujedno i predsjednica pododbora Tatjana Čanković uz glazbenu pratnju Dane Đukića.

Dječja skupina HKUD-a „Široka Kula“ prvi put se predstavljala na ovoj smotri folklora u ovom sastavu, a predstavila se s programom pod nazivom „Mi smo cure iz ličkoga kraja“ iz Široke Kule i bliže okolice, koji je za scenu priredio Ivan Starčević.

„Čerišnjice“ je naziv za dječju skupinu domaćina GPOU Otočac, odnosno FD Otočac koje se predstavilo s dječjim igrama, nabrajalicama, zagonetkama te pjesmama i plesovima Gacke doline pod nazivom „Šiga miga putem kasa“ koji je za scenu priredila njihova voditeljica Vera Dasović.

Stručno povjerenstvo vrednovati će nastupe svih sudionika predlažući najbolje dječje skupine za sudjelovanje na drugim manifestacijama (Dječje vinkovačke jeseni, Dječju smotru folklora u Kutini…).

Ovogodišnja dječja smotra jedan je od  programa kulturno-umjetničkog amaterizma koji putem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu podupire Ministarstvo kulture i medija te je još jedan čvrsti dokaz da folklorna baština Like nastavlja živjeti u pravom smjeru te da kadra za njegovanje neće nedostajati.

Također provjerite

Udruga Hrvatska škola Outward Bound u edukacijskom centru u Velikom Žitniku dovela 80 djece i mladih iz Hrvatske i Europe

Od 16. – 24. travnja kroz Erasmus+ razmjenu mladih pod nazivom “Wilderness wellness” u Velikom …

X
Skip to content