U Senju i Otočcu uz razna edukativna predavanja predstavljena i kampanja „Postani policajac/policajka“

U Srednjoj školi u Otočcu  i Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske održala je edukativna predavanja iz Nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ koji se od 2012. godine provodi u Republici Hrvatskoj, na temu „Prevencija ovisnosti i zlouporabe droga“ namijenjenih učenicima prvog razreda srednje škole. Kroz  predavanja koja su  uglavnom usmjerena na prevenciju zloporabe droga, ali i drugih ovisnosti, učenici su  dobili uvid o značenju prevencije, te o kaznenoj i prekršajnoj odgovornosti. U nastojanju i s ciljem razvijanja stava da negativnim i društveno-neprihvatljivim ponašanjima kažu „ne“ predavanja će se nastaviti u školama na području Ličko-senjske županije tijekom ove školske godine.

Učenicima četvrtog razreda Srednje škole u Senju također su održana predavanja iz kampanje „Dvije djevojčice“ i preventivne akcije „Zajedno“  na temu trgovanja ljudima. Tijekom predavanja naglasak je stavljen na sve veću opasnost koja vreba pronalascima žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju. Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, te su navedeni  i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili  žrtve trgovanja ljudima, a sve kako bi se ukazalo na rizik kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile promijeniti sredinu ili otputovati u druge zemlje. Ovakve edukacije su važne kako bi mladima, koji su najčešće najranjivija  i najrizičnija skupina žrtava trgovanja ljudima, ukazali na potencijalno opasne situacije.

U Srednjoj školi u Senju učenicima je predstavljena kampanja „Postani policajac/policajka“ čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska akademija “Prvi hrvatski redarstvenik”, a s ciljem informiranja  o programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole i o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Učenicima su prikazani filmovi i drugi promotivni materijali iz kampanje te su upoznati da sve objave vezane uz kampanju mogu pratiti na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik”, kao i na društvenim mrežama.
Aktivnosti iz kampanje „Postani policajac/policajka“ nastaviti će se provoditi i s učenicima drugih razreda srednjih škola u četverogodišnjem trajanju, te završnih razreda srednjih škola Ličko-senjske županije, pri čemu će policijski službenici zainteresirane informirati o načinima prijave na natječaj i upisima u treći razred Srednje policijske škole „Josip Jović“ te o načinima prijave na natječaj za prekvalifikaciju za zanimanje policajac/policajka kao i potrebnim uvjetima.

IZVOR / FOTO:  PU ličko-senjska

 

Također provjerite

Brozičević – Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Gospić

Na zatvorenome dijelu 296. sjednice Vlade RH, Anamarija Bralić Silić imenovana je povjerenicom Vlade Republike …

X
Skip to content