Otvorenje skladišta krumpira Agro-Velebita u Gospiću

U nazočnosti visokih uzvanika i poslovnih partnera danas je u Gospiću otvoreno novo  skladište krumpira tvrtke „Agro-Velebit“ iz Lovinca. Kako je u govoru rekao direktor Nikola Vidaković u novo skladište uloženo je 1,6 milijuna eura, od čega je s milijun eura sufinancirano sredstvima Mjere 4 iz Programa ruralnog razvoja, dok su ostala sredstva iz vlastitih izvora i kreditnih linija. Također je istaknuo kako poduzeće „Agro-Velebit“ ima 12 zaposlenih koji su lani proizveli oko 1 000 tona merkantilnog i sjemenskog krumpira. Vidaković je posebnu zahvalnost  iskazao načelniku Općine Lovinac Ivanu Miletiću i županu ličko-senjskom Ernestu Petryju.

Nazočnima se najprije obratio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić koji je prije točno 10 godina prvi podržao pokretanje Agro-Velebita. Svoju stalnu podršku ličkom agraru istaknuo je i župan ličko-senjski Ernest Petry.

–U  proteklih godinu dana Vlada RH i Ličko-senjska županija su u suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave pokrenule mnoštvo projekata i mjera kako bi se revitalizirala poljoprivreda u Lici. Zato se ovim putem zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću na stalnoj potpori, kao i ministrici Vučković koja je lani pomogla pri organiziranju otkupa mlijeka na ovome području. Moram spomenuti i dragocjenu pomoć potpredsjednika Vlade i ministra Olega Butkovića čijom se zaslugom u našoj županiji trenutno ulaže preko milijardu kuna u izgradnju i sanaciju luka i pristaništa u Senju, Žigljenu, Novalji, Metajni i Karlobagu.

Naše OPG-e značajno pomažu sve mjere i poticaji koji unapređuju poljoprivrednu proizvodnju. Ne samo ličkoga krumpira, nego i ostalih ličkih brendova. Trenutno razvijamo jedan mega-projekt važan za cijelu Hrvatsku. To je Centar za razvoj poljoprivrede i stočarstva u brdsko-planinskim područjima. U toj ustanovi bit će sedam modula i oni će biti na usluzi svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Trenutno razvijamo ili smo već aplicirali više od 120 projekata, što će u mnogome pomoći našim ukupnim razvojnim nastojanjima, naglasio  je župan Ernest Petry.

Ministrica Vučković:“Župan Petry zagovara intenzivni razvoj poljoprivrede ovoga područja“

U kojoj je mjeri važna izgradnja jednog ovakvog skladišta u Lici definirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

–Najprije pozdravljam više od 5 000 ličkih poljoprivrednika koji koriste različite mjere i poljoprivredne poticaje kako bi što uspješnije živjeli od poljoprivrede. Na području ove Županije unatrag nekoliko godina u poljoprivredu je uloženo više od 155 milijuna eura. Zajedno s isplaćenim poticajima to u konačnici iznosi više od 250 milijuna eura. U Lici je 2015. godine bilo jedva  13 tisuća goveda, a danas 21 tisuća. Tada smo imali  77 tisuća ovaca, a danas više od 82 tisuće. Slično je i ostalom stokom čiji broj je u stalnom porastu. To su, između ostaloga i rezultati naših potpora koje su svakako na tragu boljih demografskih trendova. U prilog ovim tvrdnjama ide i činjenica da smo u ovoj Županiji 2015. godine imali oko sedam posto mladih poljoprivrednika, dok ih je danas ih je 17,4 posto. To nije dovoljno, ali je više i od hrvatskog  i europskog  prosjeka .

Želim se zahvaliti svim inicijatorima ovoga projekta. Među zaštićenim ličkim proizvodima na razini EU su lička janjetina, sir škripavac i krumpir sa zajamčenim zemljopisnim podrijetlom. Od  1175 tona proizvedenog i certificiranog ličkog krumpira  najviše ga je proizvedeno u  Agro-Velebitu. Unatoč sušnoj i klimatski nepovoljnoj godini, rekla je ministrica Vučković i  posebno se zahvalila županu Petryju na stalnim nastojanjima da se poveća količina i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda u ovom dijelu Hrvatske.

Svoju potporu Ličko-senjskoj županiji iskazao je i potpredsjednik Vlade Oleg Butković čije resorno Ministarstvo u ovaj dio Hrvatske stalno ulaže znatna sredstva u izgradnju i obnovu infrastrukture.

Na današnjoj svečanosti sudjelovali su saborska zastupnica HDZ-a Anita Pocrnić Rukavina, zamjenici župana Jasna Orešković Brkljačić i Milan Uzelac, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver te brojni poljoprivredni kooperanti koji se bave uzgojem krumpira.

IZVOR / FOTO: KABINET ŽUPANA LSŽ

 

Također provjerite

“Pčelice” traže volontere

U redakciju Radio Gospića stiglo je priopćenje Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Pčelice” …

X
Skip to content