OTOČAC: Nagrada za životno djelo pilotu Dušku Bobiću

Na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Otočca našem počasnom članu Dušku Bobiću dodjeljena je nagrada za životno djelo.

Bobić Dušan , rođen 21.09.1936. god. u Starom Selu pored Otočca.
Završio je vojnu pilotsku školu u Mostaru 1958. god. te stekao zvanje pilota.
Prilikom obilježavanja 20-te godišnjice 1.zasjedanja ZAVNOH-a u Otočcu, ukazala se potreba da kod Otočca sleti zrakoplov 13.6.1963. god., preuzme svu pošiljku Pošte Otočac te je spusti na Markov Trg u Zagrebu. Zaduženje je dobio Dušan Bobić, koji je tada sa učenicima Ekonomske Škole pripremio teren za slijetanje na Špilniku.
U pripremi nije postojala radio-veza, ograničitelji, vjetrokazi, već se koristilo platno, zapaljena slama, zastavice. Sve se odradilo odlično, a ovo slijetanje je vidjelo mnoštvo građana među kojima se pobudio interes za letenjem u Gackoj dolini.

Foto: Aeroklub Otočac/Nastavnik Duško Bobić na LDRO, 23.03.1989. god.

Godine 1964. Bobić održava teoretsku obuku za 15 padobranaca, koji su praktični dio po 15 skokova odradili na aerodromu Čakovec.
Zrakoplovni savez Hrvatske zainteresirao se za izgradnju letjelišta zajedno sa Saveznim sekretarijatom narodne obrane. Podršku je pružilo Ratno zrakoplovsto.
U projektu sudjeluje općina Otočac gdje je uz veliku pomoć Dušana Bobića osnovan Aeroklub Krila Like, 23.5.1971. god. sa 143 člana na osnivačkoj skupštini.
Postignut je dogovor i počela je izgradnja uzletno-sletne staze 1972/1973 god.
Bobić Dušan je 1973. god. uključen u sve aktivnosti vezane za izgradnju aerodroma, registraciju te poslove aerokluba.
Aerodrom je otvoren 22.6.1974. god. uz organizaciju velikog aeromitinga na kojem je održan aero-reli , precizno letenje na ruti Daruvar-Zagreb-Otočac.
Organizator je obuke u jedriličarstvu udruženih klubova (Otočac, Zagreb, Zadar) sa 5 učenika 1976. god.
Angažira se za dovod struje, vode, telekomunikacija,te cijele infrastrukture aerodroma koja uključuje izgradnju montažnog objekta (učionica, spavaona, uredi, kafić), zatim hangara te spremnika za gorivo.
Paralelno ulaže veliki trud u radu sa mladim aviomodelarima koji su redovno sudjelovali na smotrama i natjecanjima gdje su na 3. sletu zrakoplovnog pomlatka u Puli 1979.god. osvojili 1. mjesto kao tim te pojedinac ispred 6 republika.
1987. god. Aeroklubu je dodjeljen avion Utva 75 gdje D. Bobić polaže za nastavnika letenja, te pristupa obučavanju pilota,redovitom sudjelovanju u natjecanjima.
Organizirao je aeromitinge 1997. i 1999. god.
Povodom dana Grada Otočca 8.5.1998. god. organizira i rukovodi skokovima padobranaca na nogometno igralište,te centar Grada Otočca.
Posebno treba istaknuti njegovu zaslugu u spašavanju zrakoplova Utve 75.
Savezna uprava za zrakoplovstvo izdala je obavijest o zabrani letenja generalne avijacije u kolovozu 1991. god., no pored toga Dušan Bobić shvaća da bi hangar mogao biti raketiran,a zrakoplov u njemu uništen, te u dogovoru sa Zrakoplovnim Savezom Hrvatske i Hrvatskom vojskom organizira akciju preleta Utve 75 17.8.1991. na aerodrom Grobnik pri čemu je doveo svoj život u rizik jer je postojala velika vjerojatnost od obaranja od strane zrakoplova agresorske vojske.
Zrakoplov je predao u ruke Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gdje sudjeluje u akcijama za vrijeme rata, a nakon toga školuje generacije naraštaja mladih pilota u Zemuniku, sve do 2007. god.
Ovo je samo jedan mali sažetak djela gospodina Dušana Bobića na razvoju zrakoplovstva u našem kraju.

Gospodin Bobić upisao se u povijest hrvatskog zrakoplovstva. Udario je temelje zrakoplovstva Gacke doline i Otočca.
Još jednom mu čestitamo na nagradi!

Aeroklub Otočac

Također provjerite

U Državnom arhivu u Gospiću održana manifestacija Noć knjige

Državni arhiv u Gospiću  obilježio je danas  Noć knjige, manifestaciju  u povodu Svjetskog dana knjige i …

X
Skip to content