Gradsko Vijeće grada Gospića prihvatilo prvi proračun u eurima

GOSPIĆ- Proračun grada Gospića, prvi u euru kao službenoj valuti u Republici Hrvatskoj težak je 25, 966.393 eura. Pri tome je važno da su prihodi proračunskih korisnika 4,1 milijuna eura, a vlastiti prihodi grada malo više od 3 milijuna eura. Ipak, najveći dio proračuna, čak 65% čine pomoći iz inozemstva i subjekata unutar općeg proračuna, a za ostvarenje projekta au sljedećoj godini ići će 11 milijuna eura.

Značajna sredstva daju se za kulturu, socijalu, zdravstvo i udruge. Značajna sredstva idu i u komunalnu infrastrukturu kao i za kapitalne projekte.   Pojašnjava gradonačelnik Karlo Starčević:“ove godine počeli smo sa izgradnjom širokopojasne mreže i to nastavljamo u 23.godini što nam je doista najveći kapitalni projekt koji imamo u gradu Gospiću. Ukupno će biti iznos do kraja sljedeće godine preko 12 milijuna eura. Imamo izgradnju gradske sportske dvorane, dvorane za borilačke sportove i kuglane , imamo izgradnju montažnog skladišta Crveni križ, dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Pahuljica“- nabraja gradonačelnik Starčević.

Prema svemu što se moglo čuti na sjednici dosta je ulaganja u brojne sfere života grada i građana, no, kako je i gradonačelnik rekao trošit će se onoliko koliko se i ima. Ivica Kovačević iz stranke LiPO rekao je da su oni protiv proračuna, ali da ipak podržavaju nekoliko projekata, primjerice proširenje dječjeg vrtića i sportske dvorane. No, Kovačević smatra da proračun nije ni razvojan ni socijalan, a brojni iznosi su u planu za 2023.slični kao u nekim ranijim godinama. Kovačević ističe da ne da nema razvoja, nego nema ni stagnacije, a 2023.godina će biti godina unatrag Zamjenica Kristina Prša ne slaže se s konstatacijom da proračun nije razvojan, on je razvojan, a to pokazuje i 11 milijuna eura za razvoj. Gradonačelnik Starčević dodaje da je proračun održiv i provediv što je najbitnije da grad može održati i provesti ovakav proračun kakav je i planiran. „Nismo nikoga zakinuli, ja bih bio najsretniji da mi možemo i sa šport i za kulturu, dakako i za zdravstvo dignuti 2,3, 5 milijuna eura samo je pitanje svih pitanja izvor i otkuda“- kaže Starčević.

Proračun je na kraju donesen s 11 glasova za, a protiv su bili vijećnici stranke LiPO. I ova  sjednica na kojoj je proračun donesen započela je aktualnim satom koji je donio nekoliko zanimljivih vijećničkih pitanja, ali čini se i različitih tumačenja nekih odluka. Tako primjerice Jadranka Pejnović iz stranke LiPO smatra da je grad pogriješio s činjenicom što ne sudjeluje u trećoj fazi projekta Zaželi, dok s  druge strane Kristina Prša pojašnjava da se grad nije mogao prijaviti za tu fazu jer traje još druga faza. A osim toga na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno socijalno ugroženih žena koje bi u njemu mogle raditi jer je jedva skupljeno i ovih 30 žena za ranije faze. No, grad će se javiti na četvrtu fazu jer će to biti u mogućnosti. Ivica Kovačević iz stranke LiPO pitao je o  situaciji oko Turističke zajednice i izbora direktora, no to čini se nije jasno jer gradonačelnik odgovara da se čeka pojašnjenje iz Ministarstva , a Kovačević smatra da je to pojašnjenje stiglo.

Također provjerite

REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA

Jučer su održani izbori za Sabor koje je obilježila dobra izlaznost, glasalo je više od …

X
Skip to content