OTOČAC: OTKRIVENA SPOMEN PLOČA POGINULIM BRANITELJIMA IZ PROZORA KOD DRUŠTVENOG DOMA “MATE KOSTELAC-MALJUTKA”

Današnjim danom uklesana u kamen ostaju imena sinova Prozora koji su na braniku neovisne Domovine ostavili svoje živote. Prigodnim govorom na samom početku svečanosti otkrivanja spomen ploče okupljenima se obratio otočki gradonačelnik Bukovac.

“Današnjim otkrivanjem spomen ploče konačno ćemo, nakon gotovo tri desetljeća od završetka rata odati dužno priznanje i zahvalnost trinaestorici prozorskih sinova, čije je živote vihor Domovinskog rata prerano ugasio.
Za brojne je generacije prozorski dom simbol nekih sretnijih i bezbrižnijih dana, mjesto na kojem su se rađala prijateljstva, prve ljubavi i stvarale doživotne uspomene.
Zasigurno, svaki od heroja s ove ploče, na onaj je svijet ponio barem neku svoju anegdotu i lijepo sjećanje na vrijeme provedeno ovdje.
Iza svakog ovog imena krije se jednako vrijedna i beskrajno tužna priča o preranom rastanku, neostvarenim snovima i ukradenoj budućnosti.
Ipak, jedna od tih priča ima posebnu težinu. U vrijeme najžešćih napada na Gacku dolinu, jedan je neustrašivi prozorski dečko, svoju domovinu odlučio braniti na njezinom pragu, u samom grotlu ratnog pakla. Gotovo 500 km daleko od svoje rodne kuće, Vitla, Gacke i Prozora, u nepoznatim ratnim bespućima, Mate Kostelac je s velikim srcem u grudima i maljutkom u rukama hrabro prkosio velikosrpskoj ideji uništavajući tenkove na Trpinjskoj cesti i naposljetku postao jedna od legendi obrane grada heroja.” rekao je gradonačelnik Goran Bukovac.


“Pod nebom razrušenog Vukovara, Mate je svoj povratak kući, na posljednje počivalište podno Prozorine, čekao predugih sedam godina. Ponosni na njegov doprinos u obrani domovine, njegovi su suborci i prijatelji posljednjih godina, u danima obilježavanja obljetnice pada Vukovara na ovoj zgradi postavljali Matinu sliku. Sa željom da njegov herojski čin otmemo zaboravu budućih generacija i da ga se sjećamo uvijek, a ne samo povodom tužnih godišnjica, odlučili smo obnovljeni društveni dom nazvati njegovim imenom.
Matino ime, kao i imena svih tragično preminulih branitelja iz Prozora stajat će ovdje kao znak vječne zahvale za živote koji su na ovome svijetu trajali prekratko, ali će zato u vječnosti i našoj povijesti trajati zauvijek. Neka ova zgrada bude mjesto dostojanstvenog sjećanja na njih i dom u kojem će nove generacije, u slozi, zajedništvu i prijateljstvu stvarati ljepšu i bolju budućnost, lišenu ratova, boli i prekinutih snova.”

Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika Bukovca, spomen ploču poginulim braniteljima iz Prozora otkrili su Josipa Orešković i Dražen Dujmović, djeca pok. Tome Dujmovića.

Svijeće su zapalili gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, ličko senjski župan Ernest Petry, izaslanica ministra branitelja Dubravka Valčić Uzelac, ratni zapovjednici, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici vatrogasaca i policije i obitelji poginulih branitelja.

Na inicijativu mještana Prozora, a u organizaciji Udruge veterana i vojne policije iz Domovinskog rata iz Otočca i Grada Otočca, Društveni dom u Prozoru danas dobiva ime “Mate Kostelac Maljutka”, po hrvatskom branitelju Mati Kostelcu, poginulom u Vukovaru 1991.

Ploču s novim imenom doma otkrili su Željka Vučić i Ivica Kostelac, brat i sestra pok. Mate Kostelca.

Program je nastavljen druženjem u Društvenom domu “Mate Kostelac – Maljutka” uz klapu Čikat, Zvonimira Tonkovića i predstavljanje pjesme “Hvala” Jelene Benčić, posvećene poginulim braniteljima iz Prozora.

📷: RADIO GOSPIĆ
 

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content