LAG LIKA: Posjeta Regionalne antene Nacionalne mreže ruralnog razvoja Slovačke Republike

Prije točno godinu dana LAG LIKA je ugostio predstavnike Lokalne akcijske grupe ‘Podkowa’ i njihove partnere na projektu “Activities of Local Communities of EU countries in rural area tourism development aspect”, a nakon što su u lipnju ove godine ugostili predstavnike LAG-a Bilogora-Papuk, Papuk, Virovitički prsten i Vinodol, jučer su ugostili i delegaciju Regionalne antene Nacionalne mreže ruralnog razvoja Slovačke Republike. Za posjet području LAG-a LIKA predstavnici Regionalne antene NMRR Slovačke Republike su odabrali jednu od 9 modularnih varijanti trodnevnih izleta iz LAG-ovog projekta „Stay 3 days in Lika“ čiji je cilj bio produžiti boravak turista na području Like i podvelebitskog primorja i upoznati ih s ljepotama ovog kraja.

Svoje trodnevno studijsko putovanje predstavnici Regionalne antene NMRR Slovačke Republike iskoristili su kako bi posjetili LAG LIKA te se upoznali sa radom LAG-a, njegovim mjerama za razvoj ruralnog područja te iskoristili LAG-ove provedene projekte kao primjere dobre prakse. Drugog dana studijskog putovanja, nakon obilaska Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ kolege iz Slovačke su se zajedno s djelatnicima LAG-a LIKA uputili u Prvan Selo u Perušić na prezentaciju proizvodnje voćnih rakija i uzgoja na području Like te posebnosti autohtonih voćnih vrsta kraja uz prezentaciju Lika Quality proizvoda na OPG-u IVAN VLAINIĆ – Stilanova Lika.

Obzirom da su među delegacijom bili i predstavnici iz 5 LAG-ova s područja Slovačke Republike isti su studijsko putovanje iskoristili za razmjenu iskustava pa je Voditeljica LAG-a LIKA, Ivana Starčević Alešković, mag.ing.agr. kolegama iz Slovačke istaknula prednosti područja LAG-a, njegov veliki potencijal za razvoj kraja u smjeru poljoprivrede i turizma te opisala konkretne mjere koje su poduzete za postizanje navedenog cilja. Također upoznati su i sa Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike i izradom nove Lokalne razvojne strategije LAG-a LIKA za programsko razdoblje 2023. – 2027. Nakon prezentacije su voditeljica Ivana Starčević Alešković  i viša stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata LAG-a LIKA Maria Ćaćić odgovarali na mnoštvo pitanja delegacije jer su način rada, Lokalna razvojna strategija LAG-a LIKA, LAG natječaji te projekti LAG-a gostima bili izuzetno zanimljivi i korisni za mogući razvoj sličnih projekata na području Slovačke.

I ovaj posjet Lokalnoj akcijskoj grupi LIKA ukazuje na prepoznatljivost rada LAG-a LIKA ne samo u tuzemstvu već i u europskim državama te na njegovu vrlo bitnu ulogu u oblikovanju razvoja lokalne zajednice. Iz LAG-ova izražavaju nadu kako će ovaj posjet biti početak odlične međunarodne suradnje.

IZVOR/FOTO: LAG LIKA

 

Također provjerite

USKORO: IZLOŽBA INTERAKTIVNE DIDAKTIČKE SLIKOVNICE “LIČKO DITE” U SNK GOSPIĆ

Drugog dana mjeseca travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, a tim povodom u Samostalnoj …

X
Skip to content