U GOSPIĆU ZAPOČELI RADOVI NA PROVOĐENJU PROJEKTA IZGRADNJE SVJETLOVODNOG PRISTUPA MREŽI

Službeno su započeli radovi na provođenju projekta izgradnje svjetlovodnog pristupa mreži, kao suvremenoj elektroničkoj komunikacijskoj infrastrukturi koja će povezivati sva kućanstva, poslovne i javne korisnike u tzv. bijelim područjima Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera. Gradonačelnik  Grada Gospića Karlo Starčević danas je svečano otvorio radove na polaganju svjetlovodnih kablova na prostoru grada, te istaknuo:

  • „Na prostoru Grada Gospića će biti negdje oko 550 do 600 km svjetlovodne mreže, praktički od Gornje Ploče pa do Pazariškog Bakovca s jedne strane, a s druge strane od Ličkog Osika, Vukšića i Široke Kule do Brušana. Svako domaćinstvo moći će biti priključeno na svjetlovod, na prijenos internetskih podataka od 1 gigabita po sekundi (Gbit/s)“.

Osim toga, Starčević je dodao kako je ovo na našim prostorima prva tehnička mreža koja će u narednim godinama zadovoljavati potrebe gospodarstva. Voditelj projekta ispred Grada Gospića, Marko Bošnjak pojašnjava kako je ovim projektom obuhvaćeno oko 14 000 adresa:

  • „Pozivam sve građane Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera da nam dostave suglasnosti kako bi dobili svoj besplatan priključak. Za sve dodatne informacije možete me kontaktirati na broj 053/333-421 ili na mail: mreza@gospic.hr „ .

Voditelj projekta izgradnje širokopojasne mreže na područjima Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera, Goran Prskalo rekao je na kraju kako bi prvi korisnici na području Grada Gospića mogli biti uključeni na optičku infrastrukturu već krajem ove godine.  Izvođač radova je Unis Telekom d.d. Mostar sa podugovarateljima, a krajnji rok završetka projekta je 31. listopada 2023. godine.

Ukupna vrijednost istoga je 97.966.788,40 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 75.091.365,14 kn,  a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

 

 

Također provjerite

TATJANA ŠAVORIĆ STIŽE U PERUŠIĆKU KNJIŽNICU

Noć knjige u Narodnoj knjižnici Općine Perušić obilježit će predstavljanje knjige Tatjane Šavorić, Moja planina. …

X
Skip to content