PREDSTAVLJENA KNJIGA „NOGOMET U GOSPIĆU – NK GOSPIĆ ’91 – STOLJEĆE GOSPIĆKIH PLAVIH“ AUTORA DR.SC. IVANA BRLIĆA

U atriju KIC-a Gospić održano je predstavljanje knjige dr.sc. Ivana Brlića „Nogomet u Gospiću – NK Gospić ’91 – stoljeće gospićkih plavih“. Riječ je o znanstveno popularnoj monografiji koja u sebi objedinjuje zanimljivu sportsku prošlost grada Gospića prikazujući time na zanimljiv način djelovanje brojnih osoba, važnih događaja i ponosnih trenutaka iz prošlosti jednog nogometnog kluba. Važnu ulogu u ovom projektu svakako su imali gospićki nogometni stručnjaci, koji su pomogli autoru u rekonstrukciji događaja iz povijesti NK Gospić ’91. Promociji knjige nazočili su župan Ličko – senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša, predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr.sc. Željko Holjevac, znanstveni suradnik iz Hrvatskog instituta za povijest dr.sc. Stipica Grgić,  autor knjige dr.sc. Ivan Brlić, predstavnici NK Slaven Belupo iz Koprivnice, sportski i nogometni djelatnici i brojni drugi uzvanici.

Na samom početku prigodnim riječima obratio se gradonačelnik Starčević koji je rekao kako je u stotinu godina postojanja ovog gospićkog nogometnog kluba bilo i teških trenutaka, ali bez obzira na sve okolnosti NK Gospić ’91 je opstao i danas je jedna respektabilna sportska veličina:

  • „Ovom prigodom moram svima koji su dali doprinos zahvaliti na radu i trudu, posebno današnjoj upravi koja je podigla NK Gospić na jednu zavidnu razinu. Hvala vam puno što ste uložili u naš klub, u naš grad i u naš šport“.

U ime izdavača ove monografije prisutnima se obratio prof. dr.sc. Željko Holjevac. Rekao je između ostaloga kako knjigu nije bilo jednostavno napisati, jer je nogomet u Gospiću u proteklih stotinu godina puno toga doživio, proživio i preživio:

  • „Prije svega skupiti materijale i organizirati tu priču da ona ima početak, tijek i završetak kroz različita povijesna razdoblja između dvaju svjetskih ratova“.

Predsjednik NK Gospić ’91 Dario Radošević predstavio je klub i njegovu važnost danas istaknuvši kako će ova knjiga biti zanimljiva za pročitati je u jednom dahu, a posebno onima koji su živući svjedoci napisanog i svima koji prema nogometu dijele zajedničku naklonost ili strast:

  • „Zahvalio bih svim sudionicima ove nogometne priče, zahvaljujem posebno predsjedniku HNS -a gospodinu Marijanu Kustiću, te gradonačelniku gospodinu Starčeviću i njegovoj zamjenici gospođi Prša na izvrsnoj suradnji i razumijevanju. Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti značajno poboljšati uvjete za naše plave, koji već cijelo stoljeće pridonose izgradnji gospićkog i ličkog imidža te bez obzira na svoje sportske uspjehe ili neuspjehe simboliziraju napredak i pozitivne promjene u našoj sredini“.

O knjizi „Nogomet u Gospiću – NK Gospić ’91 – stoljeće gospićkih plavih“ govorio je i jedan od recenzenata dr.sc. Stipica Grgić. Istaknuo je između ostaloga kako monografija donosi puno bilježaka, slikovnih priloga odnosno  kompleksne arhivske izvore kao i razne novinske naslove većinom novina koje su izlazile u Gospiću ili okolici kroz 20. stoljeće.

Na samom kraju prigodno se obratio i sam autor dr.sc. Ivan Brlić zahvalivši se svima bez kojih ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Grada Gospića.

Također provjerite

REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA

Jučer su održani izbori za Sabor koje je obilježila dobra izlaznost, glasalo je više od …

X
Skip to content