U KIC-u GOSPIĆ ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU „KAKO ŽIVE RISOVI NA VELEBITU?“

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s RK „Gospić“ organizirao je danas u KIC-u Gospić predavanje LIFE Lynx projekta na temu „Kako žive risovi na Velebitu“.  Od 2017. godine provodi se istraživanje ove životinjske  populacije, prikupljeni su i rezultati o brojnosti jedinki koje žive na samom Velebitu i rasprostranjenosti na cijelom području Hrvatske što se htjelo podijeliti s ljudima koji žive u području staništa risova.  Zanimalo nas je kolika je njihova brojnost na području Hrvatske, ali i samog Velebita, na što nam je odgovorila Ira Topličanec sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu:

  • „Sada smo znanstveno utemeljenom metodologijom došli do jedne brojke od 80 risova u cijeloj Hrvatskoj, a na samom Velebitu nam se nalazi jedno 30 – tak risova, poznatih odraslih jedinki koje kontinuirano pratimo pomoću fotozamki“.

U sklopu predavanja prezentirane su fotozamke kao bitna istraživačka tehnologija, zamka za dlaku, mačja metvica, mali uzorci za skupljanje neinvazivnog genskog uzorka, brojne fotografije,  a za najmlađe je pripremljena zanimljiva igra kako prepoznati risa.

 

Također provjerite

ART & FUN radionica u Otočcu

Ako ste se oduvijek htjeli okušati u slikarstvu, želite naučiti više o načinima slikanja, miješanju …

X
Skip to content