Priopćenje iz Grada Gospića vezano uz porast cijena dječjeg vrtića

Iz grada Gospića stiglo je priopćenje vezano uz porast cijena vrtića. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Budući su se u javnom prostoru pojavile neke netočne informacije gradonačelnik Grada Gospića  Karlo Starčević korisnicima usluga Dječjeg vrtića Pahuljica, ali i svim građanima  želi jasno naznačiti razloge poskupljenja te način izračuna dohodovnog cenzusa kako bi građani znali točno u koji dohodovni razred pripadaju.

Gradsko vijeće Grada Gospića na posljednjoj sjednici usvojilo je Odluku o mjerilima za naplatu usluge Dječjeg vrtića Pahuljica od roditelja/skrbnika.  Novom odlukom došlo je do poskupljenja cijena vrtića u pravilu od 150,00 do 250,00 kuna za smješta jednog djeteta. Grad Gospić pristupio je povećanju cijena usluga smještaja djece u dječji vrtić  zbog mnogih okolnosti koje su se dogodile u protekle dvije godine u gospodarskom i financijskom smislu i koje su prije svega posljedica epidemije korona virusa te nastupanja novih okolnosti vezanih uz poskupljenje energenata (plina, goriva i električne energije), a i zbog poskupljenja prehrambenih proizvoda – namirnica. U posljednjih pola godine došlo je do inflacije gotovo svih troškova vezanih uz pružanje usluga vrtića te je dosadašnja cijena smještaja (bili smo među tri cjenovno najpovoljnija vrtića u RH) bila nedostatna za održivo funkcioniranje dječjeg vrtića, obzirom da sredstva s kojima sudjeluju roditelji nisu bila dostatna niti za troškove prehrane djece.  Pri donošenju novih cijena Grad Gospić uzeo je u obzir dohodovne mogućnosti roditelja te su cijene smještaja prilagođene dohodovnom cenzusu.

Vodeći se načelom socijalne osjetljivosti iz predmetne odluke proizlazi da roditelji niže platežne moći vrtić plaćaju po nižoj cijeni, dok oni roditelji čija je platežna moć veća za jedno dijete plaćaju i veću cijenu smještaja. Odlukom je propisano da roditelji u ekonomskoj cijeni 10-satnog redovitog programa sudjeluju prema sljedećim pragovima vezanim uz dohodovni cenzus po članu obitelji:

  1. 0.00 – 2. 000,00 kn =  400,00 kn
  2. 2.001,00 – 3.000,00 kn   =  600,00 kn
  3. 3.001,00 – 4. 000,00 kn            =  800,00 kn
  4. 4.001, 00 – =  950,00 kn

Sudjelovanje roditelja/skrbnika u ekonomskoj cijeni 5-satnog redovitog programa prema dohodovnom cenzusu utvrđeno u sljedećim iznosima:

 

  1. 0.00 – 2.000, 00 kn                              =  300,00 kn
  2. 2. 001,00 – 3.000,00 kn =  450,00 kn
  3. 3.001,00 – 4.000,00 kn                     =  550,00 kn

 

Ističemo da se dohodovni cenzus izračunavana  način da se svi prihodi kućanstva podijele s brojem članova kućanstva npr. ukoliko se radi o četveročlanoj obitelji (roditelji + dvoje djece) prihodi oba roditelja dijele se s brojem četiri. Dakle, u kućanstvo ulaze svi članovi obitelji koji žive u istoj kući.

Ove cijene odnose se na smještaj jednog djeteta, dok za drugo i treće dijete roditelji plaćaju 50% nižu cijenu, a četvrto dijete ima besplatan smještaj u vrtić, a usvojenom odlukom propisane su i druge pogodnosti.

Valja napomenuti da roditelji za smještaj djece u dječji vrtić izdvajaju samo udio u ekonomskoj cijeni koja je sada narasla na više od 2 500,00 kn po djetetu, dok razliku od uplate roditelja do pune ekonomske cijene snosi Grad Gospić što je u postotku po prvom djetetu najmanje 62%, a najviše 84%. Dakle, Grad Gospić subvencionira boravak djece u vrtiću sa gotovo 8 milijuna kuna godišnje i sa tim je na granici svojih mogućnosti. Zbog stabilnosti poslovanja Dječjeg vrtića Pahuljica te ispunjavanja standarda i kvalitete smještaja djece u vrtić  bilo je neophodno pristupiti podizanju cijena smještaja djece u Dječji vrtić Pahuljica. Moramo podsjetiti da kruže lažne priče o poskupljenju cijene boravka u dječjem vrtiću u Gospiću i da se šire neistine u svrhu sakupljanja političkih poena. Poglavito te kritike i neistine dolaze od onih koji su nedavno bili u sličnoj situaciji pa su bez  pretjerane brige o standardu umirovljenika i građana podignuli cijene smještaja korisnika u Dom za starije i nemoćne osobe. Ističemo i to da je prije četiri godine boravak u dječjem vrtiću bio gotovo četverostruko skuplji pa se nije nitko bunio, a kamoli tadašnji političari koji danas skreću pozornost lažnim priopćenjima. Današnja gradska uprava je roditeljima omogućila boravak djece u vrtiću po doista niskim cijenama ali je  uslijed već nabrojenih okolnosti porastao i udio financiranja od strane Grada Gospića te je bilo neophodno povećati sufinanciranje od strane korisnika.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Karlo Starčević“

Također provjerite

obilježavanje Dana grada Senja

Dan grada Senja i blagdan Svetog Jurja ove godine će se obilježavati od 20. do …

X
Skip to content