U MUZEJU LIKE GOSPIĆ OTVORENA IZLOŽBA „LIČKA ČIPKA“ – LJEPOTA NATIKAČA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, jučer je u Malom salonu Muzeja Like Gospić otvorena izložba „Lička čipka“ – ljepota natikača, koju je pripremila kustosica etnologinja Muzeja Tara Pivac Krpanić. Ravnateljica dr.sc. Tatjana Kolak pozdravila je na samom početku prisutne istaknuvši kako se moć muzeja krije u bogatom fundusu i muzejskoj dokumentaciji koja se njeguje desetljećima:

  • „To bogatstvo muzejskog fundusa, našeg u ovom slučaju, je blago o kojem mi muzealci brinemo, istražujemo, prikupljamo, čuvamo, objavljujemo, izlažemo kao što je u ovoj prigodi, to je naše poslanje i moć. To je moć kojom zapravo pokazujemo sve one generacije koje su u određenom vremenskom povijesnom razdoblju utkale dio svoje materijalne kulture u ono što nazivamo kulturna baština“.

Autorica izložbe Pivac Krpanić kazala je kako je cilj same izložbe bio prikazati jedan bitan element ličke nošnje, natikače o kojima općenito dosad i nema previše istraživanja:

  • „I posebno tu čipku možete kroz samu izložbu vidjeti da je ta osnovna metoda sponjkanja ili obamećanja jednaka bazičnoj tehnici paške čipke. Stoga smo htjeli to prikazati ljudima, popularizirati i ukazati na to, da je i ovo jedan element ličke nošnje i ličke baštine, možda malo sakriven a kojem bi trebalo dati malo više pažnje“.

U glazbenom dijelu četiri muška člana HKUD-a Široka Kula premijerno su izvela pjesmu “Tri djevojke zbor zborile“.

 

Također provjerite

Predavanje u NSK Gospić

U Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić 24. travnja održat će se predavanje na temu Bitka kod …

X
Skip to content