Srce Velebita Sveti Rok MTB Tour 2022. 27. – 29.5.2022.

Počelo je odbrojavanje do početka svibanjske biciklijade Srca Velebita–  festivala bicikliranja u Lovinačkom kraju i Parku prirode Velebit

Biciklijade Srce Velebita na preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti po Parku prirode Velebit i općini Lovinac nude mogućnost velikog izbora amaterskim i profesionalnim biciklistima te obiteljima s djecom uz uvijek dobre vibracije.

Trenuci sreće koji se pamte

Sudionike biciklijade Srce Velebita – Sveti Rok MTB Tour očekuju nabujali, kristalno čisti izvori (čak 42 u općini Lovinac), potoci, rječice i cvjetne livade čiji opojni mirisi i boje potiču bicikliste da zastanu kako bi uživali u rijetkim oazama netaknute prirode.

Zajamčeno vrhunsko MTB bicikliranje i planinarenje

Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova osmišljene su biciklističko-planinarske ture na veličanstvenom Velebitu.

Prva i najzahtjevnija tura na svibanjskoj biciklijadi, bike & hike Sveto Brdo,  starta u petak 27.5. točno u 9:00 ispred Hostela Sveti Rok. Tura se vozi Majstorskom cestom do Lišćanih bunara odakle kreće planinarski uspon preko visoravni Dušice do vrha Sveto Brdo (1752 mnv). Ovaj, drugi najviši vrh Velebita, po mnogima i najljepši, ime je dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.

U subotu 28.5. kreće jedna od najpopularnijih tura bike & hike Tulove grede (1120 mnv). I ova tura vozi Majstorskom cestom do podnožja Tulovih greda odakle kreće uspon na sam vrh. Ovaj stjenoviti greben strmih kukova, jedna je od najčešće fotografiranih vizura Velebita uz čije su stijene vezane narodne predaje o zmajevima i velebitskim vilama.

Uz Majstorsku cestu vezana je i biciklistička tura Winnetou, također na rasporedu u subotu 28.5., koja na planinskom prijevoju Kraljičina vrata, nazvanom po mitskom biću Crna kraljica, kreće u nezaboravan spust biciklima do Jadranskog mora. Tura je dobila ime po legendarnom liku indijanskog poglavice Winnetou iz romana Karl Maya. Naime, na obroncima Velebita, 60-ih godina 20.stoljeća sniman je jedan od filmova o Winnetouu. Prijevoz natrag u Liku organiziran je kombijima.

Majstorska cesta, remek-djelo cestogradnje projektirao je Josip Kajetan Knežić. Svečano je otvorena prije čak 190 godina! Ova povijesna cesta, kulturno dobro RH,  bila je prva suvremena cestovna spojnica između Like i Dalmacije, a njome je vozila i Lička diližansa.

Upoznaj ljepotu Lovinačkog kraja da mu se opet vratiš

Za obitelji s djecom i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima do Suvajskih bunara odnosno do doline Vranik uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojima obiluje ovaj kraj.

I na biciklu želim znati više

Ove godine uvedena je i tura bike & klik by fOTURA na kojoj će sudionici učiti o fotografiranju od profesionalnih fotografa, a impresivnih veduta ovdje zaista ne nedostaje.

Jedna od takvih vizura je i samotna stijena Zir (850 mnv) kojoj se obično divimo prolazeći auto cestom A1. Tura bike & hike Zir prava je šansa da se upozna njena ljepota baš kao i tajne koje skriva te doživi prekrasan pogled sa samog vrha.

Nikada dosta bicikliranja

Pravu magiju Velebita doživjet će odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita u petak i subotu sa startom u 21:00. Jake lampe i tople jakne obvezne!

Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša.

U nedjelju od 13 sati ispred Hostela Sveti Rok organizirana je prodajna izložba autohtonih ličkih delicija i suvenira kako bi sudionici ponijeli kući uspomene na Liku do sljedećeg susreta!

Park prirode Velebit nagrađuje sudionike biciklijade

Za Dan državnosti (ponedjeljak 30.5.) posjetite uvalu Zavratnica u sklopu Parka prirode Velebit uz gratis ulaznicu koju dobivate kao sudionik biciklijade Srce Velebita Sveti Rok MTB Tour 2022.

Detaljan raspis biciklijade te prijavnice na: www.srcevelebita.hr / Svoja pitanja šaljite na: projektsrcevelebita@gmail.com ili nazovite 091 3470 640 (Željko Klepić).

Također provjerite

“Mirisi i okusi geografskih otkrića”, slikovnica nastala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

GOSPIĆ- U organizaciji gospićkog Odjela za nastavničke studije, a u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u …

X
Skip to content