OBILJEŽEN DAN LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE

Dan je Ličko – senjske županije. Tim povodom svečani program započeo je posjetom Spomen domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku uz prigodni kulturno – umjetnički program Gradskog zbora „Vila Velebita“ Gospić. Upriličeno je i otkrivanje ponovno postavljene (vraćene) spomen ploče koja je prvi put postavljena prilikom svečanog otvaranja Spomen doma 23. svibnja 1998. godine, povodom Dana Županije, kojeg je otvorio prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Potom je u nazočnosti predstavnika Ličko – senjske županije na čelu sa županom Ernestom Petryem, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te drugih uzvanika odana počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa na gradskom groblju sv. Marije Magdalene nakon čega je služena Sveta misa u gospićkoj Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Na trgu Alojzija Stepinca upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U nastavku obilježavanja dana Ličko – senjske županije uslijedila je u Kinu Korzo svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su uz gradonačelnike, načelnike, generale te brojne druge uzvanike nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyl Kyrylych.

Prigodnim riječima na početku se obratio predsjednik Županijske skupštine Ličko – senjske županije Marijan Kustić istaknuvši kako je naša županija prostorno najveća, ali i najljepša hrvatska županija prepoznatljiva po kulturnim vrijednostima i prirodnim ljepotama koja se nažalost bori sa jednom od ograničavajućih okolnosti, brojem stanovnika:

  • „Stoga se potreba snažnog demografskog iskoraka nameće kao prioritet i glavni cilj našeg djelovanja, a ostvarivanje tog cilja ide ruku pod ruku s razvojem gospodarstva i infrastrukture, sa onom politikom koja će ciljeve staviti na prvo mjesto svoga djelovanja“.

Župan Petry kazao je kako je došlo vrijeme za odbacivanje svih unutarnjih neprijateljstava i nesloge, te da se zajedničkim snagama i složno počne graditi i unaprjeđivati domovinu Hrvatsku i našu voljenu Liku:

  • „I samo je jedna zadaća, jedno očekivanje pred ovom generacijom, da ju dovedemo na glas razvijene i bogate sredine, da ju otvorimo svim hrvatskim kćerima i sinovima kao i svim ljudima dobre volje jer samo nam ljudi nedostaju da ispunimo sve svoje snove i da ostvarimo sve svoje ciljeve. Nije to laka zadaća, ali dat će bog pa ćemo i u tome uspjeti“.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Kyrylych zahvalio se i ovom prilikom žiteljima Like, Ličko – senjske županije, Vladi Republike Hrvatske i svima koji su prijateljski prihvatili stanovnike Ukrajine koji su morali otići sa svojih ognjišta zbog rata u njihovoj zemlji. Odlukom Županijske skupštine Ličko – senjske županije predsjednik Županijske skupštine Ličko – senjske županije Marijan Kustić i župan ličko – senjski Ernest Petry uručili su predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću povelju počasnog građanina Ličko – senjske županije. Premijer se tom prigodom kazao kako je Lika srce Hrvatske, a Ličko – senjskoj županiji treba se pomoći prvenstveno kroz demografsku revitalizaciju, a Vlada je u proteklih šest godina ostvarila stalni i strukturirani dijalog. Učinjeno je puno i na fiskalnoj decentralizaciji, te je županijama omogućeno i više prihoda:

  • „Ja ovo priznanje koje ste mi dali doživljavam prije svega kao gestu prema onome što radimo proteklih šest godina zaista kolektivno kao Vlada i poticaj da radimo još više u budućnosti“.

Također, na svečanoj sjednici Ličko – senjske županije dodijeljeno je javno priznanje potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, dok su županijska javna priznanja za nagradu za životno djelo pripala Mati Čopu, Josi Starčeviću – Ćeli, Marinu Ćaćiću i Milanu Kranjčeviću. Za godišnju nagradu Ličko – senjske županije javna priznanja dobili su klub za obaranje ruku „Arktos“, rukometni klub „Gospić“ i Manja Kostelac – Gomerčić. Osim toga zahvale su pripale ugostiteljskim obrtima „Macola“, „Maki“, „Prašina“, hotelu „Ana“, HEP-u d.d. Zagreb, JU Nacionalni park „Plitvička Jezera“, društvu Crvenog križa Ličko – senjske županije, Gradskom društvu Crvenog križa Gospić, DVD-u Sinac, Vladi Dasoviću i Siniši (Alda) Gradišeru. U kulturno – umjetničkom programu Svečane sjednice sudjelovale su članice klape Senjkinje, te grupa iz Ukrajine.

 

 

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content