ODRŽANA KOMEMORACIJA ISPRED SPOMEN PLOČE HRVATSKIM MUČENICIMA KOD GRADSKOG GROBLJA SV. MARIJE MAGDALENE U GOSPIĆU

Ispred Spomen ploče hrvatskim mučenicima na ulasku u Gradsko groblje Sv. Marije Magdalene danas je održana komemoracija za nevine, pobijene žrtve 1945. godine kada su partizanske snage zauzele Gospić i započele krvavi obračun sa većinom zatočenih civila i vojnika.

Komemoraciji su uz gradonačelnika Karla Starčevića, predsjednicu Gradskog vijeća Ana Mariju Zdunić, župana ličko – senjskog Ernesta Petrya, nazočili predstavnici  Hrvatskog društva političkih zatvorenika Podružnice Gospić, te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Ivan Vukić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Podružnice Gospić prisjetio se i danas tog tužnog 4. travnja 1945. godine kada su se danonoćno odvodili nedužni na mjesta gdje su mučki pogubljeni:

  • Danonoćno su odvodili gospićane i one koji su se ovdje zatekli, na streljanje ovdje na ovom mjestu i na mnogim drugim mjestima. Ubijali su ih u zatvoru ili su ih tamo pretukli, pa su ih dovodili ovdje i pobili, a kasnije kad je ovaj prostor bio iskorišten onda su ih kamionima odvozili na druga grobišta kao Jasikovac, Široku Kulu i na ostala danas neistražena grobišta“.

Gradonačelnik Starčević istaknuo je kako je i  današnje polaganje vijenaca, te paljenje svijeća čin pijeteta i pažnje prema mučki ubijenim žrtvama od strane partizanskog terora 1945. godine:

  • „Mi smo već napravili kosturnicu, vršimo ekshumaciju u roku od petnaest do najkasnije dvadeset dana, tako su mi rekli prošli tjedan u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Poslije završetka daljnje ekshumacije ova cesta će biti zatvorena i ovdje ćemo napraviti Spomen park na mučki ubijene civile i djelomično vojnike, žrtve partizanskog terora poslije 2. svjetskog rata“.

Župan Petry dodao je kako su nažalost ekshumacije posmrtnih ostataka počele prekasno, u proljeće prošle godine:

  • „Nađeno je jako puno posmrtnih ostataka. Želja je Ministarstva hrvatskih branitelja, a i Ličko – senjske županije i Grada Gospića da se napokon ekshumiraju kosti ubijenih sugrađana i naših predaka. Ovo je jedno od mnogobrojnih stratišta na području Ličko – senjske županije“.

Riječi molitve za sve nedužne hrvatske žrtve predvodio je gospićki župnik vlč. Marinko Miličević.

 

Također provjerite

U Gospiću “Hodanjem do zdravlja”

Akciju “Hodanjem do zdravlja” prvi put organizirala je 2016.g dr. Mirjana Vrkljan Radošević, predsjednica Hrvatske …

X
Skip to content