Na aktualnom satu županijske skupštine o nepravilnostima u poslovanju Doma za starije u Gospiću i Lika-cesta

GOSPIĆ- Sedma po redu sjednica skupštine ličko-senjske županije, održana danas u Gospiću, bila je tek druga održana uživo u ovom sazivu, ostale su održane online. Možda i zbog te činjenice bilo je puno pitanja vijećnika pa se aktualni sat protegnuo na osamdesetak minuta. Brojna su zanimljiva pitanja postavljena uglavnom županu, izdvojit ćemo neke od njih. Ivan Bižanović iz HSU-a  pitao je kakvo je stanje u Domu za starije i nemoćne Ličko-senjske županije u kojemu je nedavno došlo do promjene ravnatelja, a sada u javnosti kruže priče o gubicima i nepravilnostima. Odgovorio je župan Ernest Petry iz čijih riječi se da naslutiti da ima nekih nepravilnosti u radu bivše uprave, a nepravilnosti je utvrdila i inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji  i socijalne politike  nakon koje je bivši ravnatelj Ivan Bronzović i smijenjen. Župan izdvaja da je tijekom natječaja za ravnatelja Upravno vijeće tada, tijekom prijema ravnatelja početkom 2021.godine,  uvažilo ovjerenu izjavu o nekažnjavanju, a zna se da treba original Uvjerenje o nekažnjavanju podignuto na sudu. To je ogroman propust koji su napravili Upravno vijeće, ali i osnivač, odnosno županija, kao i župan kao odgovorna osoba, ističe aktualni župan. Osim toga postoje i ugovori o zakupu pomoćne zgrade doma što je potpisao sam ravnatelj, a po tome zgrada je ustupljena koncesionaru, odnosno kako kaže župan „ima tu jako puno materijala“, od kupovine mobitela, ugovora s tele operaterima, preko kupnje raznih roba fiktivnih iznosa  bez narudžbenica. Sve to u vrijednosti većoj od 150, 000 kuna. Ukupno je ta ustanova na današnji dan dužna više od šest milijuna kuna.

Član skupštine iz SDP-a Tomislav Zrinski pitao je tko je odgovoran za nesretni događaj, smrt mladog nogometaša Marina Ćaćića na Božićnom turniru u Gospiću, odnosno zašto nije bilo liječničkog osoblja na tom događaju. Župan Petry rekao je da će od županijskog sportskog saveza zatražiti očitovanje. Dosta je bilo govora i o poduzeću Lika-ceste pri čemu je Petry rekao da je novi ravnatelj smanjio dug poduzeća za oko 4 milijuna kuna od kolovoza prošle godine do sada, pa je dug oko sedam milijuna kuna, te da se radi na tome da ta tvrtka postane profitabilna. No Darko Milinović iz stranke LiPO kaže da  u toj tvrtci ima nezakonskog otpuštanja osoba s invaliditetom pa će s 1.lipnja prestati raditi jedna djevojka u invalidskim kolicima.

Osim toga Milinović je rekao da ravnatelj gubitaša Lika-cesta ima veću plaću od premijera, odnosno od 20,000 kuna, a otkaze dobivaju oni koji rade na lopatama.

Tijekom aktualnog sata bilo je govora o zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine u Ličko-senjsku županiju pa se moglo čuti da  oko 90 malih Ukrajinaca pohađa nastavu u školama u županiji, a krov nad glavom u našoj županiji pronašlo je oko 600 Ukrajinaca.

 

Također provjerite

U Državnom arhivu u Gospiću održana manifestacija Noć knjige

Državni arhiv u Gospiću  obilježio je danas  Noć knjige, manifestaciju  u povodu Svjetskog dana knjige i …

X
Skip to content