31. GODIŠNJICA AKCIJE „PLITVICE“ I POGIBIJE JOSIPA JOVIĆA

Danas se obilježava 31. godišnjica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio na današnji dan 1991. godine kao prva žrtva Domovinskog rata.

U ranim jutarnjim satima tog 31. ožujka, redarstvenici MUP-a RH upali su u zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica.  Na glavnom pravcu kretanja, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, sukob je potrajao nekoliko sati tog prijepodneva, no akcija je u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red.

Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu, pucao je u smjeru pošte. Iako je na sebi imao pancirku, netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, preminuo je na putu do bolnice. Dvadesetdvogodišnji Josip Jović bio je prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content