PROJEKT: „Zadovoljan radnik- uspješan poslodavac“

Projekt „Zadovoljan radnik- uspješan poslodavac“ kojeg kao nositelj projekta provodi Novi sindikat s partnerima Hrvatskom udrugom za mirenje i Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova predstavljen je u programu Radio Gospića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85% i državni proračun RH s 15% iznosa. Ukupni iznos projekta je 978.672,35kn, a provodi se u razdoblju od 1. kolovoza 2020. do 31. siječnja 2022. godine. Ovim projektom se, kroz partnerski odnos  s poslodavcima želi osnažiti socijalni dijalog i poboljšanje upravljanja ljudskim potencijalima u malim i srednjim poduzećima te potaknuti bolje uvjete rada, posebno za sezonske radnike.

U okviru projekta “Zadovoljan radnik- uspješan poslodavac- ZaRUP“ financiranom iz Europskog socijalnog fonda (ESF), istraživači s Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu proveli su istraživanje o položaju i pravima radnika, uvjetima i organizaciji rada, s posebnim osvrtom na položaj i prava sezonskih radnika. Istraživanje je provedeno od ožujka do srpnja 2021. i uključivalo je intervjue s radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme, radnicima „sezoncima“ i poslodavcima, te u drugoj fazi, online ankete za radnike te za poduzeća. Uz to, u sklopu projekta održane su edukacije te tri okrugla stola, a na rasporedu je još jedan okrugli stol koji će se održati u Koprivnici na temu „ Zdravo radno mjesto- generacijski jaz. Odrađena su i dva studijska putovanja, jedno u Austriju gdje su posjetili  dvije austrijske organizacije: nevladinu organizaciju Sudwind i sindikat radnika u proizvodnji, poljoprivredi i rudarstvu PRO-GE te  jedno na području RH, točnije posjet Plitvičkim jezerima za 62 sudionika koje su informirali o stanju sezonsko zaposlenih osoba na Plitvičkim jezerima. Kao projektnu aktivnost, valja istaknuti i besplatnu telefonsku liniju koja je uspostavljena za rješavanje ad hoc problema, kako prema sezonskim radnicima tako i prema poslodavcima.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš naglašava kako je ostao još jedan okrugli stol u Koprivnici i Završna konferencija projekta koju će imati 22. siječnja u Zagrebu na kojoj će govoriti dva eksperta te će se predstaviti do kraja rezultati projekta, a na pitanje jesu li zadovoljni provedbom projekta odgovara:

-„ Samim time što smo uspjeli na neki način, u novonastaloj situaciji, fleksibilno promijeniti metodologiju istraživanja to je već jedan pokazatelj organizacijske zrelosti i snage. Što se tiče rezultata, teško je biti ili ne biti zadovoljan, oni su jednostavno takvi kakvi jesu, ono što možemo i trebamo biti zadovoljni to je metodologija rada i uspješnost istraživačkog tima. Možemo biti zadovoljni s odazivom na okrugle stolove i s onim kako su oni prošli, isto tako možemo biti zadovoljni s telefonskom linijom koja je jedna novina ali je uspjela ispuniti svoju funkciju. Imali smo i dva primjera dobre prakse, jedna je bila posjeta Austriji a druga Javnoj ustanovi NP Plitvička jezera. Tu smo naše sindikalne povjerenike i članove htjeli upoznati s dobrom praksom.“

error: Sadržaj je zaštićen!
Skip to content