„Lički škripavac“ – treći lički proizvod zaštićen na EU razini

U ovo predblagdansko vrijeme u Liku stiže jedna nadasve odlična vijest! – Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 21. prosinca 2021. objavila je kako je „Lički škripavac“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Time je „Lički škripavac“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Proces zaštite „Ličkog škripavca“ započeo je krajem 2015. godine suradnjom Lokalne akcijske grupe Lika i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „LIČKI ŠKRIPAVAC“ gdje je Udruga malih sirara nositelj zaštite, a Lokalna akcijska grupa Lika potporna institucija tijekom cijelog postupka zaštite ovog tradicionalnog i nadaleko prepoznatog proizvoda.

Uslijedio je proces formiranja radne skupine, istraživanja i izrade Specifikacije proizvoda „Lički škripavac“. Specifikacija je zajedno s prijavom zaštite konačno upućena u Ministarstvo poljoprivrede u prosincu 2017. godine. Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ zaprimila je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Lički škripavac“ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla 29. srpnja 2019. godine.

Nakon donošenja odnosno zaprimanja rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti, Ministarstvu poljoprivrede je dostavljena dokumentacija koja čini zahtjev za registraciju naziva „Lički škripavac“ ZOZP na razini Europske unije.  Konačan proces zaštite ovog proizvoda dovršen je dana 21. prosinca 2021. godine kada „Lički škripavac“ dobiva EU oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla i ulazi u elitno društvo 31. do sada zaštićenog hrvatskog proizvoda.

Podsjetimo, Lički škripavac je meki, masni sir cilindričnog ili četvero-uglastog oblika. Po površini je mliječno-bijele boje bez kore, a na presjeku zatvoren ili s manjim brojem mehaničkih otvora nastalih zadržavanjem sirutke tijekom oblikovanja sira. Okus mu je mliječno-slatkast i umjereno slan, a konzistencija karakteristično gumasta te škripi tijekom konzumiranja. Način proizvodnje „Ličkog škripavca“ prenosio se s koljena na koljeno i očuvao do danas, a svojstvo škripavosti, po kojem je ovaj sir i dobio naziv, javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava na ovom području.

Proizvodnja „Ličkog škripavca“ dozvoljena je samo na zemljopisnom području Like od mlijeka krava uzgojenih na tom području. Područje proizvodnje nalazi se u tri administrativne regije i to većim dijelom u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj i Karlovačkoj županiji.

 

IZVOR/FOTO: LAG LIKA/Ministarstvo poljoprivrede

Također provjerite

Brozičević – Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Gospić

Na zatvorenome dijelu 296. sjednice Vlade RH, Anamarija Bralić Silić imenovana je povjerenicom Vlade Republike …

X
Skip to content