POTPISAN UGOVOR O PROJEKTIRANJU I GRAĐENJU ŠIROKOPOJASNE MREŽE NA PODRUČJIMA GRADOVA GOSPIĆA I OTOČCA, TE OPĆINE PLITVIČKA JEZERA

Gradu Gospiću kao nositelju projekta, uz Grad Otočac i Općinu Plitvička jezera koji sudjeluju u projektu, odobrena su financijska sredstva u maksimalnom iznosu od 75 milijuna kuna za provedbu Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine  Plitvička Jezera (PRŠI) ukupno vrijednog 98 milijuna kuna. Implementacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like imat će pristup internetskoj mreži velike brzine od 100 Mbit/s, a cijena će s obzirom na sadašnju biti i do 25 % povoljnija. Projekt koji je započeo u srpnju 2017. godine jedan je od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU u Gradu Gospiću ikada i Gospić je ujedno prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu istog.  Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević kazao je kako je ovo pionirski projekt prvog mandata koji će potpisivanjem ugovora krenuti u samu realizaciju, što će u konačnici na područjima svih naselja Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina biti od velike koristi:

  • „To je praktički suvremena autocesta u informacijskoj tehnologiji. Ako uzmemo u obzir da sa današnjih 10 do 15 Mbit/s prelazimo na prijenos masovnih podataka u Gigabitima, onda je to višestruko povećanje prijenosa i dakako da će postati meka za investitore na prostoru grada Gospića, a i Ličko – senjske županije“.

Direktor tvrtke UNIS Telekomunikacije d.d. Mostar Damir Buje dodao je kako se radi o projektu koji se razvija u komercijalno neinteresantnim područjima za telekom operatere:

  • „Bit će recimo zahtjevan projekt, jer je veliko područje pokrivanja. Trebat ćemo naći najbolje rješenje da praktično svaki stanovnik dobije priliku pristupa brzom internetu i sve što ide uz to“.

 Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač istaknuo je kako je internet izuzetno važan segment za turizam u bilo kojem području pogotovo kad je riječ o Plitvičkim Jezerima:

  • „Internet je taj koji omogućava zapravo da se turizmom bavi svaka kuća na području cijele općine“.

Ukupna vrijednost radova iznosi 84.490.125,00 kn s PDV-om.

 

 

 

 

 

Također provjerite

TATJANA ŠAVORIĆ STIŽE U PERUŠIĆKU KNJIŽNICU

Noć knjige u Narodnoj knjižnici Općine Perušić obilježit će predstavljanje knjige Tatjane Šavorić, Moja planina. …

X
Skip to content