29. OBLJETNICA LEGENDARNE 9. GARDIJSKE BRIGADE „VUKOVI“

Legendarna 9. GBR „Vukovi“ u četvrtak, 4. studenoga svečano obilježava svoju 29. obljetnicu, ali i obljetnicu ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi HV. Ova brigada svoju povijesnu priču počinje pisati na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 1992. godine pod nazivom 6. GBR „Vukovi“, koja je u lipnju 1993. godine preimenovana u 9. GBR.  Dopredsjednik Udruge 9. GBR „Vukovi“, umirovljeni bojnik Milan Franić dodaje:

  • „Za zapovjednika brigade je tada imenovan pukovnik Mirko Norac, a jezgru postrojbe su začinjavale 118. brigada iz Gospića i 133. brigada iz Otočca, te 111. i 118.  brigade HV iz Rijeke. To je bila jezgra, a kasnije se brigada popunjavala gotovo iz čitave Hrvatske tako da je u konačnici kroz brigadu prošlo oko 5 000 vojnika“.

Nedugo  nakon osnutka ovu brigadu očekuju prve veće vojno oslobodilačke  operacije, u siječnju 1993. akcija „Maslenica“, zatim u rujnu iste godine „Medački džep“. Također, 9. GBR „Vukovi“ u ožujku 1994. godine zaustavlja napredovanje srbočetničkog neprijatelja preko dominantne kote zvane „Repetitor“ na Ljubovu, nakon čega važnu vojnu ulogu i tešku zadaću ima u „Oluji“, zauzeti Ljubovo i napredovati prema državnoj granici, tu svakako treba spomenuti i sudjelovanje u operaciji „Ljeto 95“. Ova brigada u studenom 2002. godine odlikovana je Redom kneza Domagoja sa ogrlicom od strane predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, a 2012. godine odlikovana je i Poveljom Predsjednika Republike Hrvatske.

  • „To nam je dalo poticaj za daljnji rad nakon mirnodopskog ustroja, jer je brigada nastavila svoje djelovanje kroz obuku i ostali sustav unutar oružanih snaga Republike Hrvatske sve do njenog gašenja u siječnju 2003. godine“. – dodaje na kraju Franić.

Svečanost obilježavanja obljetnice započet će u 09:30 sati Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje u Katedrali NBDM u Gospiću. Nakon mise u 11:00 sati na spomen obilježju poginulim Vukovima u vojarni „9.GBR Vukovi“ u Gospiću položit će se vijenci i zapaliti svijeće i održati molitva u čast svim poginulim i umrlim Vukovima. Nakon polaganja vijenaca održat će se prigodna svečanost uz čitanje povjesnice 9.GBR, obraćanje uzvanika i podjela beretki sa grbom legendarnih Vukova novim pripadnicima Motorizirane bojne Vukovi HV. Nakon dugo godina ove godine obilježavanju 29. obljetnice 9. GBR „Vukovi“ nazočit će i Predsjednik RH Zoran Milanović. Svečanost će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano uz pandemiju COVID-19 te se zamoljavaju svi oni koji budu nazočili svečanosti da se pridržavaju istih.

 

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content