RADIONICE/PREDAVANJA IZ PODRUČJA SPORTSKE PSIHOLOGIJE: „SPORTSKI IDENTITET“

Kulturno Informativni Centar Gospić u utorak, 05. listopada 2021. godine od 15:15 h organizira radionice/predavanja iz područja sportske psihologije. Voditeljica radionica/predavačica je profesorica psihologije Vesna Hude koja djeluje kao dječji i sportski psiholog. Tema radionice/predavanja za trenere i sportaše jest:

                                  „SPORTSKI IDENTITET“

Na radionicama ćemo upoznati sudionike s pojmom sportskog identiteta, njegovim utjecajem na sportsku karijeru te načinima na koje sportski psiholozi mogu pomoći prilagodbi sportaša u različitim fazama sportske karijere.

Govorit ćemo o identifikaciji osobe s ulogom sportaša, vrijednostima, uvjerenjima i ciljevima kojima je osoba posvećena u sportu i naglasiti kako se jak sportski identitet veže uz veći značaj sporta u životu pojedinca, dugogodišnje treninge i natjecanja. Sportski identitet jest stupanj u kojem se pojedinac identificira s ulogom sportaša.

Važno je da sportaši i treneri budu svjesni prednosti i potencijalnih rizika jakog sportskog identiteta. Identitet se dodatno ojačava ukoliko sportaš u svojoj karijeri ima podršku i razumijevanje obitelji, trenera, drugih stručnjaka, a među njima i sportskih psihologa te prijatelja, suigrača, nastavnika, medija…

No, isključiv i prejak sportski identitet može imati nepovoljne psihološke i fizičke posljedice poput pretreniranosti, odsustva aktivnosti kojima može zamijeniti sport nakon prestanka bavljenja njime uslijed ozljeda, slabijih rezultata u dužem periodu, financijskih problema, sumnji u vezi psihofizičkih kapaciteta… Tada se javlja povećan rizik za depresiju, narušavanje fizičkog zdravlja i izoliranost sportaša. S  druge strane, jak sportski identitet, koji ne isključuje druge identitete (obitelj, romantičnu vezu, obrazovanje, prijateljstvo…) donosi velike prednosti za sportaše, veće zadovoljstvo i uživanje u sportu te bolje sportske rezultate.

Kada su mladi sportaši u pitanju, cilj je ostvarivanje što duže i što kvalitetnije sportske i obrazovne karijere, stvaranje dobrih uvjeta za školovanje te pomoć u usklađivanju obveza u sportu i obrazovanju. Jak sportski identitet može izgraditi sportaš koji ima jasne vrijednosti, uvjerenja i ciljeve kojima je posvećen u sportu.

Raspored radionica:

 

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 1. grupa

Vrijeme održavanja: 15:15-16:00 h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 2. grupa

Vrijeme održavanja: 16:10-16:55 h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 3. grupa

Vrijeme održavanja: 17.05 – 17.50h

  1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE (uz prisustvo trenera) – 4. grupa

Vrijeme održavanja: 18.00 – 18.45h

 

IZVOR/FOTO: KIC GOSPIĆ

 

 

Također provjerite

“Mirisi i okusi geografskih otkrića”, slikovnica nastala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

GOSPIĆ- U organizaciji gospićkog Odjela za nastavničke studije, a u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u …

X
Skip to content