Obilježeno 30 godina stradavanja mještana Široke Kule i okolnih naselja

ŠIROKA KULA – U Širokoj Kuli obilježena je danas tužna obljetnica, 30 godina stradavanja mještana Široke Kule i okolnih naselja. Tom prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i sin dvoje žrtava tog stradavanja, Tihomir Vojvodić, otkrili su spomenik na kojemu su napisana imena svih pobijenih. Svima su godine rođenja različite, nažalost svima osim jedne žrtve godina smrti je ista, 1991. Najmlađa žrtva imala je 13 godina, najstarija više od  90. Ministar Medved podsjeća da su  u masovnim i pojedinačnim grobnicama i svratištima pronađeni posmrtni ostaci 25 žrtava, identificirani su posmrtni ostaci 24 žrtve. „Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno traga u rješavanju još 10 sudbina za 10 mještana Široke Kule i okolnih mjesta“- naglasio je ministar Tomo Medved koji je izrazio posebno suosjećanje baš s onim obiteljima koje još uvijek tragaju za najmilijima. Medved nadalje ističe da bez obzira na dvije presude izrečene na gospićkom sudu, što je tako malo,  pa na tom tragu Vlada i Ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova čine napore kako bi počinitelji bili osuđeni onako kako zaslužuju zbog počinjenja ovih monstruoznih kaznenih djela. I Medved je rekao da se ova zlodjela ne smiju zaboraviti. Tihomir Vojvodić sin je dvoje ljudi ubijenih u jesen 1991.godine. U izjavi medijima prisjetio se svoje sestre, vjerojatno najvećeg borca za otkrivanje istine i kazne počiniteljima ovih zločina, Ivanke Vojvodić koja nažalost to nije doživjela, preminula je prije tri mjeseca. „Cijeli svoj život posvetila je traganju i ustrajala je do zadnjeg atoma snage“.

Vijence su položili i svijeće zapalili, uz ministra Medveda, gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima, župan Ernest Petry, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, članovi obitelji  ubijenih mještana Široke Kule, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te vojske i policije. Riječi molitve govorio je velečasni Marinko Miličević.

Također provjerite

LAVICE TRENERICE ANTONIJE MATIĆ I RUKOMETNOG KLUBA „GOSPIĆ“ 10. U HRVATSKOJ

Nakon prošlogodišnjeg prvog i povijesnog, odlaska neke ekipe djevojčica Rukometnog kluba „Gospić“ (2009./2010. godište) na …

X
Skip to content