Ikavski govori lovinačkoga kraja i Bunjevački govori uvršteni na Listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske

LOVINAC- Kulturno informativni centar Lovinac u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Muzejom Like iz Gospića organizirao je proslavu uvrštenja Ikavskih govora lovinačkoga kraja na Listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Tim povodom na svečanosti koja je održana 1. listopada 2021. u 18 sati u Lovincu govorili su  dr. sc. Ivana Kurtović Budja, voditeljica Odjela za dijalektologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Tanja Kolak, ravnateljica Muzeja Like iz Gospića te pomoćnik ministrice kulture gospodin Davor Trupković, dipl. ing. arh., ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine koji je svečano, pred nazočnima, potpisao Rješenje o proglašenju Bunjevačkih govora hrvatskom nematerijalnom kulturnom baštinom i uručio ga dr. sc. Tanji Kolak, ravnateljici Muzeja Like, koji je jedan od nositelja toga dobra.

Nažalost, zbog nemogućnosti uspostavljanja internetske veze s Australijom, publika nije mogla čuti predavanje na lovinjačkom uglednoga Lovinčanina, prof. dr. sc. Luke Budaka, sa Sveučilišta Macquarie (Sydney, Australija).

Svečanosti je nazočila i dr. sc. Tatjana Lolić, načelnica Sektora za konzervatorske odjele, te konzervatori Vinko Madiraca i Nediljko Vančo iz Konzervatorskoga odjela u Gospiću, kao i dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Arhiva u Gospiću, inače poznavatelj ličke toponimije te Tara Pivac, kustosica etnologinja Muzeja Like. Na događanju su bili predstavnici najvažnijih ličkih ustanova koje se bave zaštitom, istraživanjem i prezentacijom baštine. Događanju je prisustvovala i etnologinja prof. dr. sc. Tihana Petrović Leš, Filozofski fakultet u Sveučilišta u Zagrebu, po majci Lovinčanka, inače članica Povjerenstava za nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske. U zainteresiranoj publici bile su prisutne i različite generacije Lovinčana, od najmlađih do najstarijih, te načelnik općine Lovinac gospodin Ivan Miletić. Program su učinili svečanijim najmlađi članovi folklornoga društva „Vrilo“, učenici osnovne škole iz Lovinca koji su pokazali da očuvanje lovinačkoga govora, kao i bunjevačkih, kojih je lovinački dio, počiva na najmlađima. Program je moderirala Ana Miletić, voditeljica KIC-a Lovinac.

Povodom Godine čitanja dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u ime svoje ustanove donirao je 35 knjiga, najnovijih izdanja jezičnih savjetnika, priručnika i monografija, Čitaonici Kulturno informativnog centra Lovinac.

IZVOR : KIC Lovinac

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content